Vijesti iz BiH

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, 74. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.
Jednakost, sloboda i zajednička budućnost osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. studeni 1943. godine u Mrkonjić Gradu.
Zbog toga je ovo najznačajniji dan u povijesti naše domovine, koji je vratio BiH njenom autentičnom biću, veličanstven događaj u modernoj povijesti naše zemlje koji je predstavljao epohalan iskorak naroda u polje slobode i ravnopravnosti.
Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. studenog 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. studenog, u četiri sata ujutro. Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.
I 22 godine nakon rata gotovo polovica zemlje ne priznaje taj praznik.
Iako je Zakonom o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list Republike BiH”, broj 9/95) određeno da je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nažalost ovaj praznik se obilježava samo u Federaciji BiH.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend