Svijet

Bolesnu bebu ostavili u bolnici i samo nestali

U bolnici u Torinu napušteno je dijete rođeno s rijetkim stanjem zbog kojeg se mora čuvati od izravne sunčeve svjetlosti, javlja BBC

Četveromjesečna beba, koju su nazvali Giovannino, ima herlekinsku ihtiozu – genetsko stanje koje uzrokuje gustu, suhu kožu. Medicinske sestre brinu se za njega od rođenja u kolovozu, no možda će morati napustiti bolnicu u roku od nekoliko tjedana. 

Ne zna se može li se stupiti u kontakt s roditeljima niti zašto se nisu vratili po Giovannina.

– Jedino je sigurno da je ovo dijete napušteno – izjavila je jedna od medicinskih sestara koja ga brinu u bolnici Sant Anna, dok se ostalo osoblje bolnice izmijenjuje u čuvanju Giovannina.

– Svi sanjamo da će uskoro imati svoju malu sobu – dodala je medicinska sestra.

Lokalne vlasti navodno traže roditelje ili nekoga tko bi Giovanninu dao privremeni dom, ali njegovo stanje znači da mu je potrebna posebna njega.

Giovannino se nalazi u neonatalnoj jedinici intenzivne njege u bolnici. Da bi se koža spriječila da se ne osuši i pukne, čuva ga od sunčeve svjetlosti i tretira hidratantnom kremom nekoliko puta dnevno.

– On je slatko dijete koje se stalno smiješi. Sretan je kad sluša glazbu – izjavio je voditelj neonatalne jedinice Daniele Farina za La Repubblica.

Nekoliko sati nakon što je Giovanninova priča dospjela u medije, ljudi su počeli kontaktirati bolnicu i ponudili ga da ga usvoje.

Vlasti u sjevernom talijanskom gradu Torinu rekli su da ocjenjuju sve zahtjeve i razmatraju mogućnost specijalizirane udomiteljstva. Njegova bolest, za koje se govori da utječe na samo jednu osobu na svaki milijun, rezultat je neispravnog gena.

Utječe na brzinu kojom se koža regenerira, što znači da starim stanicama suhe kože treba duže vremena da se zamjene za nove ili se nove stanice prebrzo razmnožavaju, uzrokujući nakupljanje guste kože.

Izuzetno rijetko stanje može promijeniti izgled lica i uzrokovati nelagodu prilikom pomicanja ruku i nogu. Simptomi se obično pojavljuju pri rođenju ili u prvoj godini.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend