Vijesti iz BiH

Bivši uposlenici NATO/EUFOR iz BiH sutra će na prosvjedu ukazati na kršenje svojih prava

Bivši uposlenici mirovne misije NATO/EUFOR u BiH najavili su prosvjede, koji će se, prema najavi iz Odvjetničkog ureda “Galijatović”, koji ih zastupa, održati pred bazom NATO/EUFOR u BiH, u Butmiru-Krtelji bb-Ilidža, sutra, u petak, 17.9.2021. godine, s početkom u 11,00 sati.

U priopćenju ovog Odvjetničkog ureda javnost je upoznata sa samim problemima i razlozima zbog čega su se bivši uposlenici odlučili na prosvjede.

“Naš odvjetnički ured je punomoćnik za oko 1.200 bivših uposlenika NATO/EUFOR, te smo od mjeseca svibnja 2013. godine angažirani od strane bivših uposlenika iz svih nacionalnih kontingenata radi naplate naknada iz radno-pravnih odnosa (doprinosi, regres, topli obrok, karta-prijevoz, otpremnina…). Do danas, po službenoj informaciji iz njihovog ureda za odštetne zahtjeve, postoji preko 6 000 dostavljenih zahtjeva. S obzirom da sudovi u BiH nisu nadležni, Anexom Dejtonskog sporazuma, ugovoreni su postupci, prvo i drugostupanjski – panda sudskim postupcima, a odluke donose mješovite komisije, sastavljene od predstavnika NATO-EUFOR i domaćih sudaca (F BiH i RS). U posljednje dvije godine nije održana gotovo pa ni jedna sjednica mješovite komisije-prvostupanjski postupak, pravdajući to uglavnom pandemijom koronavirusa (u jednom dijelu, na početku to je bilo objektivna i opravdana okolnost), ali od veljače 2020. godine pa do danas, a očigledno i sve do početka 2022. godine (pa i dalje), vrlo male su mogućnosti da se, kako sada stvari stoje, ti postupci ikako provode, a kamoli kontinuirano!

Osim izravnog sudjelovanja članova komisije, predstavnika poslodavaca, postoje i druge tehničke mogućnosti održavanja sjednica i to putem zoom, video call i na druge načine, što smo predložili prije godinu dana, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor!

Što se tiče drugostupanjskih postupaka i održavanja sjednica Arbitražnog suda, njih je bilo jako malo, te po našim pretpostavkama, ovi postupci bi trebali završiti ovakvim tempom oko 2040. godine!

Još gora stvar po bivše uposlenike i podnositelje zahtjeva, jeste činjenica da se ni jedna donesena odluka Arbitražnog suda, još od 2018. godine, kao konačna i izvršna, nije implementirala, niti je postupljeno po istoj, stotine odluka naših klijenata čekaju implementaciju! Podnijeli smo zahtjev i za prinudnu naplatu i opet ništa!!!????? Kakva je korist i svrha vođenja postupaka, donošenja odluka ako se one ne provode????

I prije pandemije generalno stanje s postupcima i rješavanjem zahtjeva nisu bile zadovoljavajuće, te smo u više navrata tražili i molili od zapovjednika, pravnih savjetnika, te sudionika da se postupci rješavaju ubraznim tempom, ali rezultati su izostali!

Dakle, prije skoro dvije godine, točnije 28.11.2019. godine, održan je zajednički sastanak sa zapovjednicima NATO i EUFOR sa saradnicima i našeg odvjetničkog ureda, te smo na tom sastanku iznijeli 10-ak spornih točaka i zajednički dogovorili rješavanje, rokove, mogućnosti i sve ostalo!

Od tada pa do danas gotovo ništa nije implementirano niti smo dobili ni jedan službeni odgovor sukladno zaključcima sa sastanka! Očigledno iz nekog razloga dogovorene stvari se ne implemetiraju!!

Kako je više nego očigledno da je veći broj naših zahtjeva za isplatu naknada predano prije 6-7 godina, a kako nije ni blizu rješavanje ni polovice zahtjeva, a u međuvremenu nekoliko desetaka naših klijenata je umrlo, to je očigledno da se krše odredbe pozitivno-pravnih propisa BiH, odredbe ovih postupaka, Ustav BiH, a posebno odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima!!!!!

KRŠENJE PRAVA NAŠIH KLIJENATA NA PRAVIČNO SUĐENJE I ZAVRŠETAK POSTUPAKA U RAZUMNOM ROKU, ZAJAMČENO MEĐUNARODNIM PRAVOM I EUROPSKOM KONVENCIJOM O LJUDSKIM PRAVIMA JE POSLJEDNJE ŠTO BI DJELATNICI NATO I EUFOR TREBALI RADITI!!!!

Naši klijenti su 20-ak godina bez prava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, bez prava na naknade i drugih vidova potraživane naknade, a očigledno je da se takva praksa nastavlja i u ovoj i narednih godina!!

Do sada su se bivši uposlenici 4 ili 5 puta samoinicijativno organizirali te su održali mirne prosvjede pred bazom, a očigledno da će ovi prosvjedi, koji se pripremaju za 17. rujna biti do sada najmasovniji i najveći (procjenjujemo da se već sada prijavilo negdje oko 1 000 bivših uposlenika iz cijele BiH)! Znamo da se organiziraju uposlenici iz Banja Luke, Mostara, Rogatice, Visokog,… I naš odvjetnički ured će pozvati sve svoje klijente iz cijele BiH da se pridruže prosvjedima jer je jednostavno pa nemoguća činjenica da članice Mirovne misije u BiH, koje su došle u BiH da bi zaustavile sukobe, promovirale civilizacijska i ljudska prava, sad u suštini su i bili bi promotori kršenja tih istih ljudskih prava!!!”, navodi se u priopćenju, koje nam je dostavljeno iz Odvjetničkog ureda “Galijatović”.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend