#BitnaSam – Podrži svoju majku, sestru, prijateljicu, suprugu…

Svakog dana bismo trebali razmišljati o položaju naših majki, mama, supruga, sestri, prijateljica i govoriti o njihovim mogućnostima/nemogućnostima da pokažu svoje sposobnosti i omogućimo im da se bave onim čime žele.

 Kako je mart mjesec tokom kojeg se tradicionalno provode aktivnosti na jačanju uloge žene u društvu uz podršku i donaciju Vlade SAD-a putem USAID-a, održan je event “Sve na jednom mjestu 4 – #Bitna sam”. Nakon 16 godina čekanja ŽKKK Bambi, jedini ženski košarkaški klub u kolicima u BiH koji igra u Prvoj ligi košarke u kolicima za muškarce, dobio je specijalna košarkaška kolica koja će im omogućiti adekvatne treninge i pripreme za turnire. “Danas smo prije svega vrlo zahvalne što smo se okupile i što smo u prilici sjediti u profesionalnim košarkaškim kolicima. Željela bih se zahvaliti USAID-u i ambasadorici Maureen Cormack i direktoru misije USAID-a Peteru Duffyju. Mi nastavljamo da se borimo, ali se nadamo da neće samo današnji dan biti kada smo dali podršku ženama sa invaliditetom u sportu“ izjavila je Šefika Skorupan predsjednica ŽKKK Bambi.

Ambasadorica Maureen Cormack je dočekana gromoglasnim aplauzom te je izrazila sreću i zadovoljstvo što je u prilici biti danas sa mladim ljudima i pružiti podršku ženama sa invaliditetom. Svaka žena i djevojčica trebaju imati pravo na učešće, na izgradnju vještina i povjerenja koji dolaze sa bavljenjem timskim sportovima, te da promijene način na koji ih društvo vidi: kao jake, sposobne, pokretne i osnažene individue. A pored toga, sve žene bi također trebale imati šansu da predstavljaju svoju zemlju, Bosnu i Hercegovinu, zar ne?“, poručila je Cormackova.

Podršku današnjem događaju svojim dolaskom su dale i ministrica u Vijeću ministara BiH za izbjeglice i raseljena lica gđa. Semiha Borovac, potpredsjednica Federacije BiH gđa. Melika Mahmutbegović, zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS i predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH gdin. Sabahudin Delalić i zlatni momci u sjedećoj odbojci, zastupnica u Parlamentu FBiH gđa. Amra Kunovac, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH gđa. Kada Delić-Selimović, Razija Mujanović, mlada džudistkinja Aleksandra Samardžić. Poseban gost u svojoj školi je prva paraolimpijka u alpskom skijanju učenica gimnazije Dobrinja Ilma Kazazović.

Podršku projektu dali su i „Sportske igre mladih“, „Dajte nam šansu“, PPMG, učenici OŠ “Aleksa Šantić” i “Skender Kulenović”, učenici gimnazije Dobrinja i Pete gimnazije, direktori Gimnazije Dobrinja i Pete Gimnazije, gdin. Enver Ahmetspahić i gdin. Sejad Šenderović.

Sa hashtagom ‪#BitnaSam pridružite se ovom projektu i dajte svoj glas podrške za osnaživanje žena! Daj svoj glas podrške za svoju majku, sestru, suprugu, prijateljicu…