Biljnim čajevima protiv zatvora

186

Današnji način života uzrokuje brojne probavne probleme. Krivci za to su loša prehrana, stres, sjedenje i nedostatak tjelesne aktivnosti, koji, među ostalim, mogu dovesti i do zatvora.

 

Zatvor označava neredoviti rad crijeva. Riječ je o stanju tijekom kojeg osoba ima rijetko ili bolno pražnjenje crijeva.

Često se govori o konstipaciji i opstipaciji. Konstipacija je otežano pražnjenje crijeva, a opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva.

Zatvor se odnosi na oba pojma, a općenito upućuje na izostanak stolice.

Za većinu zdravih ljudi uobičajeno je pražnjenje crijeva od tri puta na dan do tri puta tjedno.

No neki ljudi ne osjećaju nelagodu i nemaju simptome čak i ako imaju stolicu samo jednom tjedno.

Pretpostavka da se velika nužda mora obavljati barem jednom dnevno dovela je do pretjerane upotrebe laksativa i poremećaja ravnoteže bakterija u crijevima.

Pratite i osluškujte svoje tijelo, a ako dođe do zatvora, promijenite prehranu, povećajte fizičku aktivnost i pomozite si biljnim pripravcima.

Uzroci zatvora

Oko 80% ljudi u određenom trenutku pati zbog zatvora.

Postoje brojni faktori koji mogu uzrokovati zatvor:

  • nedovoljna količina vlakana u prehrani
  • nedovoljna količina tekućine, dehidracija
  • stres
  • sjedilački način života
  • nedostatak tjelesne aktivnosti
  • odgađanje obavljanja nužde
  • klimatske promjene
  • putovanje
  • promjene u prehrani
  • trudnoća
  • neki lijekovi (npr. analgetici, antidepresivi, sedativi, preparati željeza, kalcija)
  • gubitak soli u tijelu zbog povraćanja ili proljeva
  • hormonski poremećaji
  • određene bolesti (npr. dijabetes, bolesti štitnjače)

Najbitnije je razmisliti o kvaliteti prehrane i dnevnom unosu tekućine.

Uključite u prehranu što više vlakana (voće, povrće, sjemenke – npr. avokado, cikla, jabuke, kruške, kvinoja, slanutak, chia i lanene sjemenke itd.).

Ako uzimate lijekove, razgovarajte s liječnikom o mogućim nuspojavama.

Razmislite što bi moglo utjecati na neredovito pražnjenje crijeva i svakako imajte na umu i to da je i stres bitan faktor koji tomu pridonosi.

Pomoć iz prirode – biljni čajevi

Postoje različiti biljni čajevi koji pomažu kod zatvora. Za razliku od laksativa, oni ne dovode do poremećaja ravnoteže bakterija u vašim crijevima. Ovo su neki od njih:

1. Čaj od kamilice

Kamilica ima brojna pozitivna djelovanja. Osim što smiruje i jača organizam, ona djeluje i kao probavni stimulans. Preporučuje se osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva i bolova u crijevima.

Priprema: dvije žlice cvjetova kamilice prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji pola sata.

2. Čaj od maslačka

Čaj od maslačka koristi se za regulaciju apetita, poticanje rada probavnog sustava i ublažavanje probavnih problema.

Priprema: jednu žličicu osušenog i usitnjenog korijena stavite u mlaku vodu (250 ml) te kuhajte desetak minuta. Nakon toga čaj procijedite i pijte nezaslađen.

Čaj možete kuhati i od osušenih i usitnjenih cvjetova maslačka: jednu žličicu prelijte s 250 ml vrele vode. Nakon 10-ak minuta čaj procijedite. Pijte ga svježeg i nezaslađenog.

3. Zeleni čaj

Aktivni sastojci zelenog čaja jačaju imunosni sustav i sprečavaju upalu, a ujedno pomažu i kod zatvora.

Priprema: jednu žličicu listića čaja prelijte vrućom, ali ne kipućom vodom, i pustite da odstoji nekoliko minuta. Čaj je dobro piti nakon obroka jer ubrzava i pospješuje probavu.

4. Čaj od kadulje

Ovaj čaj, koji ima prilično intenzivan i možda nekima neugodan okus, regulira rad crijeva i želuca, pomaže kod zatvora te se stoga smatra vrijednom pomoći kod probavnih tegoba.

Priprema: jednu do dvije žličice kadulje prelijte s 200 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Čaj pijte nezaslađen.

5. Čaj od sene

Sena je tropska biljka koja ima laksativno djelovanje. Ona prirodno ubrzava rad crijeva i sprečava zatvor.

Priprema: jednu žličicu usitnjenog lišća prelijte vrućom, ali ne kipućom vodom (250 ml), i ostavite da odstoji desetak minuta. Čaj je gorak pa možete dodati koromač, cimet, anis ili đumbir.

6. Čaj od korijena čička

Čičak potiče apetit, ublažava nadutost i zatvor te poboljšava rad crijeva.

Priprema: jednu žlicu sitno narezanog korijena i lista čička kuhajte pet minuta u pola litre vode. Čaj ostavite da odstoji poklopljen petnaestak minuta, a potom ga procijedite.

7. Čaj od korijena sladića

Čaj od sladića pomaže kod upale crijeva i općenito kod usporenog rada crijeva i zatvora.

Priprema: dvije žlice usitnjenog korijena sladića kuhajte u 250 ml vode oko 15 minuta, a potom ga ostavite da odstoji još pet minuta.

Mjere opreza

Spomenuti čajevi pomažu kod zatvora i potiču probavu.

Međutim u slučaju ozbiljne bolesti ili trudnoće svakako se prije konzumacije posavjetujte s liječnikom.

Ako uzimate lijekove, razgovarajte s liječnikom jer biste pijenjem ovih čajeva mogli poništiti njihovo djelovanje.

Također, nemojte pretjerivati s konzumacijom čajeva jer može doći do proljeva i dehidracije.

Dvije šalice dnevno su dovoljne i budite strpljivi jer ponekad treba neko vrijeme da čaj počne djelovati.

Što još pomaže kod zatvora

Da bi vaša probava bila bolja, uzmite u obzir i sljedeće savjete:

  • izbjegavajte alkohol, cigarete i ostale štetne supstancije
  • promijenite prehranu: koristite maslinovo ulje, jogurt, orašaste plodove te namirnice bogate vlaknima
  • krećite se barem pola sata dnevno
  • izbjegavajte dugotrajno sjedenje ispred računala ili televizora, povremeno se dignite i prošećite
  • naizmjence stavljajte na trbuh vruće i hladne obloge (no, svakako pripazite na temperaturu kako ne bi došlo do opeklina ili ozeblina) da biste potaknuli rad crijeva
  • lagano masirajte mišiće, zglobove i trbuh
  • opustite se i izbjegavajte stresne situacije.

Napomena

Ako zatvor traje predugo (više od dva tjedna), ako imate crnu ili krvavu stolicu, vrućicu i učestale dugotrajne zatvore, obratite se liječniku.

(www.alternativa-za-vas.com)


TAG