Lokalne vijesti

Bijeli Put u Novoj Biloj – konvoj humanosti i ljubavi prema čovjeku

U nekadašnjoj franjevačkoj bolnici u crkvi Sv. Duha u Novoj Biloj sinoć je na dostojanstven i svečan način obilježena 24. obljetnica humanitarnog konvoja “Bijeli Put za lašvansku dolinu i Bosnu Srebrenu”.Na misnom slavlju ali i svečanom dijelu ceremonije koju je organizirala udruga “Čuvarice Nove Bile” nazočio je i predsjedavajući predsjedništva BiH Dragan Čović koji je i pokrovitelj ovogodišnje manifestacije.

Pored Čovića obljetnici su nazočili i drugi najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti iz reda Hrvatskog naroda u BiH, FBiH, te županiji Središnja Bosna.

Nakon što je fra Slavko Petrušić župnik župe Sv.Duha u Novoj Biloj zahvalio svim uzvanicima, učesnicima nekadašnjeg konvoja, braniteljima, liječnicima te bolesnicima koji su ležali u crkvi bolnici misno slavlje predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

U ime udruge Čuvarice iz Nove Bile goste je pozdravio Marinko Matošević predsjednik udruge i bivši branitelj HVO-a iz Nove Bile.

Nakon misnog slavlja u ckrvi je održan i koncert puhačke glazbe.Po prvi puta u 24 godine simuliran je i dolazak konvoja Bijeli Put u Novu Bilu sa desetke kamiona koji su trubili sirenama prolazeći pored crkve bolnice što je mnogima vratilo sjećanja a nekima su i suze potekle.

 
S.Stipović

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend