Vijesti iz BiH

BiH uvozi duhan iz Mozambika, a cigarete izvozi Arapima

Bosna i Hercegovina izvezla je u ovoj godini duhana i duhanskih prerađevina u vrijednosti od 21 milion KM, a cigarete se, sudeći po poslovnoj dokumentaciji fabrika duhana u BiH, izvoze čak i u Siriju, Kamerun, Singapur, Ujedinjene Arapske Emirate, na Sejšele i Filipine, otkriva portal Capital.

Dokumentacija koja je u posjedu ovog portala pokazuje da su proizvođači u BiH, pored pojedinih zemalja u okruženju i Evropi, pronašli način da svoje proizvode plasiraju čak i na udaljena tržišta Afrike i Azije.

Tako je Fabrika duhana Sarajevo u ovoj godini izvozila cigarete u Libiju, Irak, Singapur, Iran, Kamerun, Ujedinjene Arapske Emirate, Siriju kao i na Filipine.

FDS izvozi cigarete u Crnu Goru, Srbiju, na Kosovo, Sloveniju, Italiju, Njemačku, Belgiju i Holandiju.

S druge strane, među najznačajnijim izvoznim tržištima Fabrike duhana Banja Luka nalaze se Crna Gora i Kosovo. Međutim, i banjalučka fabrika ima zanimljivih destinacija na koje plasira svoje proizvode, a najzanimljiviji su svakako Sejšeli.

Pored ovih, cigarete Fabrike duhana Banja Luka zastupljene su i na tržištima Španije, Makedonije, Kosova, Albanije, Turske, Italije i Bugarske.

Prema zvaničnim podacima, za nepune dvije godine iz BiH je na Sejšele izvezeno 4,47 miliona KM duhana i duhanskih prerađevina. U tom periodu u Singapur je izvezeno ovih proizvoda u vrijednosti od 1,79 miliona, u Irak 1,2 miliona KM, u Vijetnam 611.197 KM, u Ujedinjene Arapske Emirate 256.507 KM.

Zanimljivo je da se iz BiH na daleke destinacije nisu izvozile samo cigarete i duhan, već i mašine i uređaji za preradu duhana koje su uglavnom išle na Filipine, zatim kutije za pakovanje od papira ili kartona i folije od aluminija koje su se izvozile u Kamerun.

Upravljački kontrolori kao i ostali dijelovi za mašine za pakovanje također su dio onoga što se iz BiH izvozilo u protekle dvije godine.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da se na listi zemalja od kojih je BiH prošle godine uvozila neprerađeni duhan nalazi i Mozambik.

Među najznačajnijim uvoznicima duhana i duhanskih prerađevina u BiH, ove godine su evropske zemlje, među kojima Srbija, Belgija, Njemačka, Bugarska, Hrvatska, Danska, ali i azijske države poput Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vrijednost uvoza duhana i duhanskih proizvoda u BiH u prošloj godini iznosila je 85,2 miliona KM, dok je u ovoj godini uvezeno 60,8 miliona KM ovih proizvoda.

(Dnevni avaz)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend