BiH uvodi nove mjere, zaustavlja se prijavljivanje lažnih adresa

BiH bi 24. siječnja trebala dobiti reformirani Zakon o prebivalištu. Izmijenjeni Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH konačno bi trebao biti usvojen 24. siječnja. Prijedlog oko kojeg su se lomila politička koplja naći će se na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i skoro je sigurno da će biti usvojen.

Ustavni sud BiH je u dva navrata razmatrao žalbu bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH, koji su prvo tvrdili da je procedurom usvajanja ovog zakona ugrožen vitalni interes bošnjačkog naroda, a nakon što je odbijen ovaj zahtjev tvrdili su da je i sadržaj predloženog Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH štetan za Bošnjake. No, pred kraj prošle godine Ustavni sud je odbacio i ovaj zahtjev čime su se stekli preduvjeti da zakonske izmjene budu usvojene i stupe na snagu. Izaslanici koji dolaze iz SDA će vjerojatno ponovno glasovati protiv ovog zakona, ali to ne bi trebalo dovesti u pitanje neophodnu većinu za njegovo usvajanje u idući petak.

 

Brojne zloupotrebe

Ako izmijenjeni zakon stupi na snagu, on će omogućiti uvođenje u praktičnu primjenu propisa u vezi elektroničkog potpisa te preciziranje uvjeta za prijavu i odjavu prebivališta zbog unapređenja sigurnosti osobnih dokumenata. Što se tiče prijave prebivališta i boravišta, ovaj zakon će i nakon predviđenih izmjena biti jedan od najliberalnijih u Europi. Danas je u oblasti prijave prebivališta evidentiran niz zloupotreba koje proizilaze iz mogućnosti da se svaka osoba u BiH prijavi na bilo kojoj postojećoj ili nepostojećoj adresi. Poznat je slučaj prijavljivanja prebivališta na adresama brojnih institucija. Također je evidentirano da se pojedinci svjesno prijavljuju na adrese građana koji o tome ništa ne znaju. Uglavnom se radi o ljudima koji na različite načine izbjegavaju plaćanje poreza i druge obveze.

Načelo slobode kretanja

Kako bi se takve zloupotrebe ubuduće spriječile izmjenama zakona se preciziraju i određuju uvjeti kojima se omogućava prijava prebivališta, odnosno odjavljivanja mjesta prebivališta i boravišta na teritoriju BiH na način da se uvode dokazi koje građanin treba podnijeti nadležnom tijelu prilikom prijave ili odjave prebivališta. To su vlasništvo nad nekretninom, ugovor o iznajmljivanju nekretnine, potvrda da je objekt u legalizaciji, kao i izjava stanodavca. Protivnici predloženih izmjena, pak, tvrde kako se novim zakonskim rješenjem urušava načelo slobode kretanja zajamčeno Ustavom i Daytonskim sporazumom. Kažu da se na ovaj način praktično stavlja izvan snage olakšana procedura prijavljivanja povratnika te da izmjene neposredno utječu na prava prognanih i povratnika i imaju za cilj brisanje širokog kruga građana BiH iz evidencije za koju se vezuju brojna druga prava, od kojih je najbitnije pravo glasa.

(Večernji list)