Svijet, Vijesti iz BiH

BiH treća u svijetu po nezaposlenosti

Bosna i Hercegovina treća je zemlja u svijetu po nezaposlenosti, navodi se u izvještajima pojedinih svjetskih medija.

 

Najveća nezaposlenost u svijetu je u Džibutiju, potom u Kongu, a onda slijedi BiH. Iza nas su dalje u nezavidnom društvu ekonomije Avganistana i Kenije.

Ovaj podatak ne navodi se samo u izvještajima medija, već njime barataju i službe za statistiku velikog broja zemalja svijeta i može se pronaći u njihovim publikacijama na internetu.

Grafika ispod pokazuje rangiranje zemalja po nezaposlenosti s internetske stranice Trading Economics. Isti podatak navodi se i na stranici organizacije World Top 20.

Inače, treba objasniti kako postoje dva načina računanja nezaposlenosti. Jedan način je zbroj osoba prijavljenih na zavod za zapošljavanje i upravo taj način računanja ovdje je korišten i po njemu je nezaposlenost u BiH veća od 40 odsto.

Drugi način je takozvana anketa radne snage koja uzima u obzir da jedan broj ljudi koji su prijavljeni na zavod ipak radi. Po toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezaposlenost u BiH iznosi oko 27 odsto i taj podatak najčešće se navodi u službenim izvještajima o nezaposlenosti u našoj zemlji, a njega isključivo koriste bh. političari kada govore o problemu nezaposlenosti.

Najmanju stopu nezaposlenosti u svijetu, prema objavljenim podacima, na ovim stranicama ima Katar, i to u postotku 0,10 odsto, a zanimljivo je i to kako se na toj listi na zavidnom trećem mjestu nalazi Bjelorusija, čija stopa nezaposlenosti iznosi impresivnih 0,50 odsto.

(Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend