Vijesti iz BiH

BiH tihi ubica – industrija uglja

Industrija uglja u Bosni i Hercegovini dovela je viskog stepena zagađenosti vazduha, piše BBC. Nakon što su SAD odlučile da se povuku iz Pariskog klimatskog sporazuma, Evropska unija je predstavila svoje ideje i na putu je da postane lider u smanjenju emisije fosilnih goriva.

Međutim, neke zemlje na istoku, koje teže da postanu deo Unije, imaju problem sa nivoom zagađenosti vazduha.

Kako se navodi u reportaži BBC, mnogi se okreću nazad uglju s obzirom na to da je on jeftinija alternativa gasu iz Rusije, ali nivo zagađenosti vazduha alarmirao je građane.

„U naselju Dikovići ljudi umiru i niko neće da ostane. To je slika kao u Černobilju. Kad uveče otvorite prozore, čuješ kašalj ljudi, čuješ kad jauču od bolova“, kaže za BBC Goran Stojak iz Tuzle.

BiH je druga zemlja po redu po broju smrti uzorkovanih zagađenošću vazduha, odmah iza Severne Koreje, piše BBC, prenio je B92.

Termoelektrana u Tuzli sagori tri miliona tona uglja svake godine, a toksični otpad izbacuje nedaleko od Dikovića, mjesta u kom živi Stojak.

„Zagađenje je toliko jako da se zimi ne mogu otvoriti prozori čak po 10-15 dana. Smrad se toliko osjeti, osjeti se kako ti u grlu čestice udaraju“, dodao je on.

„Zarobljen“ između deponije i termoelektrane, Goran strahuje za zdravlje svoje porodice.

BBC navoldi da se zbog problema obratio Ministarstvu okoline i turizma Bosne i Hercegovine, ali su dva intervjua sa ministarkom otkazana u poslednjem minutu.

(Glas Srpske)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend