Vijesti iz BiH

BiH sve više izvozi oružje i streljivo

Vojna industrija je među rijetkim gospodarskim granama u BiH koja bilježi oporavak plasirajući svake godine sve više proizvoda na inozemno tržište. Naime, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izdalo je prošle godine dozvole za izvoz vojne opreme, naoružanja i proizvoda dvojne namjene u iznosu od 310 milijuna eura, što je za 100 posto više nego u 2014. godini, piše Večernji list BiH.

Trgovina i rezultati

– S obzirom na to da dozvole vrijede godinu dana, očekuje se kako će učinci u 2015. biti najmanje 55 do 60 posto ili više od 160 milijuna eura, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. On je istaknuo kako je ovo izvozno orijentiran sektor i da je namjenska industrija u BiH među pet sektora koji ostvaruju najbolje rezultate u BiH kada je riječ o vanjskotrgovinskom prometu. Prema njegovim riječima, to je posebno izraženo u posljednjih nekoliko godina u kojima je ostvaren značajan rast. Ocijenivši 2015. godinu u oblasti namjenske industrije kao vrlo uspješnu, on je naglasio da će Ministarstvo nastojati biti servisom ovim kompanijama te pomoći im dalje da rezultati u ovoj godini budu bolji nego u prošloj. Šarović je istaknuo kako se BiH opredijelila da dosadašnji jedan zakon u ovoj oblasti podijeli na dva kako bi bili poboljšani uvjeti poslovanja kompanija u namjenskoj industriji. – Riječ je o Zakonu o vanjskotrgovinskom prometu vojne opreme i naoružanja i zakonu koji se odnosi na proizvode dvojne namjene. Namjera je ovim zakonodavstvom procedure za dobivanje izvoznih i uvoznih dozvola skratiti na pola, odnosno sa 60 na 30 dana kako bi kompanije iz BiH bile konkurentne, što je i jedan od njihovih zahtjeva, objasnio je Šarović. On je naveo kako su oba zakona upućena u proceduru i da su prikupljena sva potrebna pozitivna mišljenja, oba su prošla u Vijeću ministara BiH, već su bila u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nihova primjena će pomoći izvoznicima.

Veliki dohodak

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Lalić, koji ima dugogodišnje iskustvo u namjenskoj industriji, rekao je kako je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prepoznalo oblast u kojoj može biti ostvaren veliki dohodak, i za gospodarstvo i institucije BiH, kao i Republike Srpske. Direktor poduzeća Igman iz Konjica Džahid Muratbegović rekao je kako je ova kompanija prošlu godinu završila sa 101 milijun KM prihoda, od čega se 90 milijuna KM odnosi na izvoz, te kako očekuje da će dobit biti veća od 10 milijuna KM. On je također kazao kako očekuje da će 2016. godine biti još bolja. Inače, ovo je poduzeće ostvarilo najznačajniji oporavak. U 2010. godine imalo je 360 zaposlenih, dok ih sada tamo radi više od tisuću. Direktorica tvrtke Unis-gineks iz Goražda Munevera Fočo rekla je kako je u prošloj godini prihod iznosio oko 30 milijuna KM, od čega se 80 posto odnosi na izvoz, a očekuju dobit od šest milijuna KM.

Izvor: vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend