Vijesti iz BiH

BiH proglašena poreznom oazom

Vijeće Evrope u saradnji s Organizacijom za ekonomsku saradnju (OECD) stavilo je našu državu na sivu listu zajedno s drugim državama za koje se sumnja da su tzv. porezne oaze.  

Spriječiti prevare

Na listu su stavljene države s problemima u jurisdikciji u pogledu poreznog sistema.

– Svrha liste je nastojanje da se spriječe porezne prevare i utaje poreza – navodi se u izvještaju Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa susjednim zemljama, našla se na sivoj listi zemalja koje trebaju ispuniti određene uvjete kako bi u pogledu oporezivanja postale efikasnije. U dokumentu Vijeća Evrope, naša država spominje se tri puta, a uz sivu listu na koju smo dospjeli, nalazimo se i među zemljama koje treba da postanu članice Globalnog foruma do 2019. godine.

U pogledu potencijalnih članica Globalnog foruma, BiH se našla na listi zajedno sa susjednom Srbijom i Crnom Gorom, ali i sa zemljama kao što su Turska, Vijetnam i druge.

Ekonomista Admir Čavalić pojasnio je za „Avaz“ da se radi o novoj listi koja se pojavljuje prvi put u okviru tijela Evropske unije.

Dvije afere

– Ovakvim listama dugoročno EU teži fiskalnoj harmonizaciji, kao i da na određeni način odgovori na aferu „Rajski papiri“, koja se pojavila u novembru ove godine. Ipak, ove liste su upitne, jer se, pored BiH, na sivoj listi našla i Švicarska, a neke države EU nisu ni analizirane, kao što su to Malta, Luksemburg ili Velika Britanija – pojasnio je Čavalić.

Dodao je da trenutno neće biti posljedica za BiH, naročito jer je navedeno da naša država želi sarađivati sa EU u narednoj godini.

– Konkretno, nama se zamjera transparentnost u pogledu poreza, a EU zanima može li brzo dobiti podatke o poslovanju određenih kompanija koje prebacuju svoje poslovanje u našu državu. S druge strane interesira ih i mogućnosti transfera profita, što je postalo aktuelno zbog afere s kompanijom „Google“ u Irskoj – istakao je Čavalić.

Skretanje pažnje na finansijsku disciplinu 

– Ne vjerujem da smo među top prioritetima EU, možda smo na ovoj listi samo kako bi se nama skrenula pažnja da trebamo podići fiskalnu disciplinu. Za našu ekonomiju možda i ne bi bilo loše da jedno određeno vrijeme budemo porezna oaza, jer bi se pojavile neke nove kompanije koje bi htjele poslovati u BiH i na taj način bi bila osigurana nova radna mjesta i više bi poreza bilo uplaćeno u budžete – smatra Čavalić.

(Dnevni avaz)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend