Vijesti iz BiH

BiH otvara granice za državljane EU uz negativan test na koronavirus!

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH donesena je odluka o otvaranju granica BiH za državljane zemalja EU uz negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati, saznaje Klix.ba.

Odluka će stupiti na snagu 16. srpnja. Ova odluka je donesena s obzirom na to da već dugo postoji mišljenje kako je zbog ekonomije hitno potrebno otvoriti granice za strance, odnosno turiste, uz poštivanje epidemioloških mjera i negativan test, kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja domaćeg stanovništva.

Sukladno ranijoj odluci Vijeća ministara BiH dopušten je ulazak državljanima susjednih zemalja i to Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući s putovnicom ili osobnom iskaznicom. Za susjede pri ulasku u BiH nije potreban negativan test.

Bh. državljani pri ulasku u Hrvatsku imaju drugačiji tretman zbog čega moraju dokazati opravdan razlog za ulazak (posao, turizam i sl.) uz negativan PCR test, dok je za ulazak u Crnu Goru dovoljan i onaj jeftiniji serološki.

Treba istaći da je Europska unija 30. lipnja objavila listu zemalja čijim državljanima je zabranjen ulazak u zemlje članice EU, odnosno Šengenskog prostora. Na toj listi je i BiH, a tada je poručeno da će se spisak zemalja revidirati svakih 14 dana.

Bosna i Hercegovina je granice za strance zatvorila 22. ožujka. Iz te zabrane su bile izuzeti diplomati, medicinski radnici, pripadnici vojnih snaga NATO-a i EUFOR-a u BiH, civilne službe zaštite, prekogranični radnici, osobe u tranzitu, prijevoznici itd.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend