Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

BiH ‘osvanula’ na crvenim listama Austrije i Njemačke

Pogoršana epidemiološka situacija BiH je smjestila na crvenu listu Njemačke i Austrije. Ministarstvo zdravstva Austrije izradilo je novu uredbu o epidemiološkim mjerama, kojom su BiH, ali i sve ostale zemlje zapadnog Balkana, stavljene na “crvenu listu”.

Pored Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana, s popisa zemalja s niskim epidemiološkim rizikom “ispale” su i SAD, Armenija, Azerbejdžan, Brunej, Izrael, Japan i Tajland.

Iz tih zemalja je od sada moguće u Austriju ući samo uz potvrdu o potpunoj imunizaciji. Na “zelenu listu” stavljen je jedino Urugvaj, koji je do skoro bio među zemljama gdje se širi novi soj, prenosi BHRT. Inače, Uredba je donijela još jednu novinu, a to je produženje roka trajanja cijepljenja s devet na 12 mjeseci.

Do sada je važilo pravilo da se osoba tretira kao cijepljenja devet mjeseci od prijema druge doze, a od sada se taj rok produžava na 360 dana. Nova uredba trebala bi, prema Ministarstvu, biti objavljena idućeg tjedna, prije stupanja na snagu novih epidemioloških mjera, koje su najavljene za srijedu, a koje predviđaju ograničenja prije svega za necijepljene. Naime, od 15. rujna mjere će se pooštravati na osnovi popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj njezi.

Istu mjeru spram Bosne i Hercegovine poduzela je i Njemačka. “BiH je jako pogođena utjecajem virusa COVID -19. Najnoviji razvoj događaja je da se broj novozaraženih jako povećao, zbog čega se BiH procjenjuje kao zemlja visokog rizika – navodi se u priopćenju. 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend