BiH izvozi naftu u Ujedinjene Arapske Emirate!

Bosna i Hercegovina izvezla je u prošloj i ovoj godini naftnih derivata u vrijednosti od 159,7 milijuna KM, a među zemljama u koje se gorivo izvozi nalazi se i jedna od naftom najbogatijih zemalja na svijetu – Ujedinjeni Arapski Emirati, saznaje Capital.ba.

 

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) gorivo iz BiH izvozi devet tvrtki, a među njima su „Optima grupa” i “Aerodromi RS” iz Banja Luke, “Sistem ecologica” iz Srpca, “Energopetrol” i “SGS BiH” iz Sarajeva, Međunarodni aerodrom Tuzla, “Hifa-oil” iz Tešnja, “Pažin” Stolac i “Circle International” iz Čitluka.

Posebno je zanimljivo da se među poduzećima kojima se isplati kupovati gorivo u BiH nalazi i tvrtka iz Dubaija – „Benson Fze“.

Kako se doznaje, ova tvrtka iz BiH dizel kupuje od banjolučke „Optima grupe“ koja je u ruskom vlasništvu kao i Rafinerija nafte Brod. Gorivo se cisternama prebacuje do hrvatske luke Vukovar.

Ukoliko gorivo zaista završi na odredištu, postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti izvoza dizela iz Rafinerije Brod, s obzirom na to da maloprodajna cijena na crpkama u RS trenutno iznosi oko 1,75 KM po litru, dok je u Dubaiju ispod jedne konvertibilne marke.

Stručnjaci s kojima su razgovarali otvoreno sumnjaju da bogati arapski šeici u svoje automobile sipaju gorivo prerađeno u Rafineriji Brod, umjesto toga vjerojatnije je da ono završi u nekoj od susjednih zemalja oslobođeno PDV-a i trošarina.

Osim Ujedinjenih Arpaskih Emirata, gorivo se iz BiH izvozi i u Veliku Britaniju, Švedsku, Njemačku, Tursku, Švicarsku, Dansku, Mađarsku, Italiju, Slovačku, te u susjednu Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju. Ove godine je najviše izvezeno biodizela i to u vrijednosti od čak 51,6 milijuna KM, potvrđeno je za Capital u UNO BiH.

Biodizel se iz BiH najviše izvozi u Nizozemsku, Mađarsku, Njemačku, Sloveniju i Švicarsku. Osim u Ujedinjene Arapske Emirate, dizel se uglavnom izvozi u Hrvatsku i Crnu Goru, a u ove dvije zemlje okruženju najviše se izvozi i benzin. Kerozin najviše ide u Mađarsku, Tursku, Italiju i Irsku.

(vecernji.ba)