BiH i sa Srbijom potpisala sporazum: Osuđenici više nemaju kuda bježati

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i ministrica pravde Republike Srbije Snežana Malović danas su u Beogradu potpisali dva ugovora kojima se dodatno precizira i uređuje oblast pružanja međunarodne pravne pomoći između dviju država, priopćeno je iz Ministarstva pravde.

Potpisivanjem Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima bit će omogućeno da se kaznene sankcije izvrše nad počiniteljima kaznenih djela, koji su pravomoćno osuđeni u jednoj od država, a koji su prebjegli u drugu državu.

Dosadašnji ugovor je predstavljao pogodnost za počinitelje kaznenih djela jer je omogućavao da se kazna izvršava u jednoj od država, pa i da se izbjegne, jer je bila potrebna suglasnost osuđenog da izdržava kaznu u državi u kojoj se nalazi ili u koju je prebjegao.

Novim rješenjem, iz ugovora se briše suglasnost osuđene osobe i obvezuje se druga država da izvrši kaznu nad osobom koja je prebjegla u tu državu da bi bilo izbjegnuto izvršenje kazne.

Prema dostupnim informacijama u obje države se nalazi oko 150 osuđenih osoba, na koje će se primijeniti odredbe novog ugovora, s tim što će se za svaku osobu voditi poseban postupak priznanja i izvršenja strane sudske presude, na način kako je to precizirano ugovorom.