Svijet, Vijesti iz BiH

BiH gubi status COVID ‘sigurne zemlje’ na EU listi?

Europska unija (EU) će najvjerovatnije i Bosni i Hercegovini ukinuti status COVID-19 “sigurne države”, saznaje Radio Slobodna Europa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Kako tvrde naši izvori, danas će veleposlanici država članica EU glasovati za novi prijedlog liste sigurnih zemalja koje je izradila predsjedavajuća Slovenija, a na toj listi osim BiH, neće biti ni Moldavije.

Bosna i Hercegovina je posljednja država regije kojoj se ukida status “sigurne zemlje” zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Ako se izglasuje prijedlog Slovenije, to znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

COVID-19 ‘sigurne države’ su one koje u posljednjih 14 dana bilježe maksimalno 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

Ranije u tijeku mjeseca EU je ukinula status “sigurne zemlje” svim ostalim državama regije.

EU na svaka dva tjedna ažurira listu koje države se mogu smatrati sigurnim u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja je EU uvela na proljeće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju smanjenja širenja zaraze.

(vijesti.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend