Svijet

Bh. građani bez viza mogu putovati u 116 država

Vlasnici pasoša Kosova mogu bez vize da putuju u 41 stranu državu i kosovski pasoš je, prema tom kriterijumu, najbezvrjedniji u regionu.

Najvrjedniji u regionu su pasoši Slovenije i Mađarske, koji bez viza svojim vlasnicima otvaraju vrata 180 država. Rumunski pasoš vrijedi 171, pasoš Bugarske 170, a Hrvatske 168 bezviznih država.

Srbija je po ovom kriterijumu 39. na svijetu sa 131 stranom državom koje vladnicima njenog pasoša ne traže vizu. Pasoš Sjeverne Makedonije otvara direktno vrata 123 države, Crne Gore 122, Bosne i Hercegovine 116, a Albanije 113.

Vlasnici pasoša Japana i Singapura mogu bez viza da putuju u 190 država u svijetu, te su prema Hanley Passport Index 2019 najvredniji pasoš na svijetu.

Iza Japana i Singapura je Južna Koreja čiji pasoš otvara vrata za 188 zemalja, pa je njen pasoš podjednako vrijedan kao i pasoši Njemačke i Finske, čiji građani bez vize mogu da putuju također u 188 država.

Na trećem mjestu su pasoši Danske, Italije i Luksemburga, s kojima se bez vize može putovati u 187 zemalja. Na četvrtom mjestu su pasoši Francuske, Švedske, Španije i Austrije sa 186 zemalja u koje vode bez potrebne vize. Na petom mjestu su pasoši Holandije i Portugala čiji građani bez vize mogu da putuju u 185 država.

Posljednja zemlja na ovoj listi je Afganistan, s čijim pasošem se bez vize može putovati u samo 25 država. Rang lista najvrijednijih pasoša u 2019. godini, saopćila je kompanija Henley Partners, napravljena je na osnovu podataka Međunarodne organizacije za zračni promet.

Pasoši tri svjetske sile plasirani su ovako: s pasošem SAD bez vize može da se putuje u 184 zemlje, 6. po vrijednosti pasoš na svijetu, s pasošem Rusije može bez vize da se putuje u 117 zemalja, pa je 48. po vrijednosti pasoš u svijetu i s pasošem Kine može da se putuje u 71 zemlju, pa je po vrijednosti 72. u svijetu.

(poslovnenovine.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend