Bez vozačkih dozvola ostaje oko 850 vozača s PTSP-om

Na adrese građana Federacije BiH koji su oboljeli od različitih vrsta psihičkih poremećaja počela su stizati prva rješenja po kojima moraju vratiti svoje vozačke dozvole, jer su, prema Zakonu o sigurnosti u prometu i naknadno provedenim medicinskih vještačenjima, nesposobni upravljati motornim vozilom. Federalni zavod MIO, koji posjeduje dokumentaciju s imenima osoba koje primaju mirovine zbog psihosomatskih oboljenja, sukladno spomenutom zakonu, policiji su do sada dostavili imena od oko 850 osoba, koje ne bi smjele upravljati motornim vozilom ili posjedovati vatreno oružje.

Dopisi idu u policiju
Iz Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje FBiH napominju da će nastaviti s dostavom podataka i tijekom ove godine, a na zdravstvenim institucijama je hoće li osobu proglasiti psihički dovoljno neubrojivom, da joj se oduzme vozačka dozvola ili dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.
Pobuna branitelja
Novi Zakon o sigurnosti u prometu taksativno je naveo velik broj neurotskih poremećaja vezanih uz psihički stres. U njih spadaju teži anksiodepresivni, fobično-anksiozni, disocijativni, opsesivnokonfuzivni i recidivirajući poremećaji koji se ne mogu uspješno regulirati terapijom. Branitelji su ovu odluku kritizirali još 2007., kad je odgođena primjena pravilnika prema kojem je kronični PTSP s psihotičnim epizodama i odlikama trajne promjene osobnosti prolongiran upravo na njihov zahtjev. Tada su udruge branitelja i invalida rata liječenih od PTSP-a s izvanredne sjednice izdale oštar prosvjed tvrdeći da je među njima zavladala panika jer je objavljeno da će svi oboljeli od PTSP-a ostati bez svojih vozačkih dozvola. U okolici Tuzle policija je uzela 20-ak dozvola, zbog čega udruge prosvjeduju.

(VL)