Vijesti iz BiH

Bevanda i Brown potpisali ugovor od 70 miliona eura za gradnju autoputa

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu ugovor o garanciji za kredit za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na koridoru 5-C te ugovor o saglasnosti na uvećanje zajma za dionicu Prnjavor – Doboj.

Riječ je o ugovoru o garanciji za kredit u vrijednosti 70 miliona eura. Kredit će biti iskorišten za nastavak izgradnje Koridora 5C. Sredstva ovog kredita bit će iskorištena za izgradnju dvije dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru 5-C, te za ugovor o saglasnosti na uvećanje kredita u vrijednosti 10 miliona eura za izgradnju dionice Prnjavor – Doboj.

“Danas smo prvo potpisali Ugovor o suglasnosti na uvećanje zajma po Ugovoru o jamstvu u vrijednosti od deset miliona eura koji se odnosi na finansiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj na autocesti Banjaluka – Doboj. Cilj ovog projekta je izgradnja dionice autoceste dužine 36,6 kilometara te izgradnja 22,6 kilometara lokalnih cesta”, istakao je Bevanda nako potpisivanja.

Podsjetio je da su potpisali i drugi Ugovor o jamstvu u vrijednosti od 70 miliona eura koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat Koridor 5-C u Republici Srpskoj – Dio 1.

“Izgradnjom ovog dijela Koridora 5-C kroz RS osigurat će se kontinuitet izgradnje mreže autocesta, a bit će izgrađene i dvije petlje Johovac i Rudanka”, naglasio je Bevanda.

To će biti spoj autocesta Banjaluka – Doboj i Koridora 5C i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane.

“Treba naglasiti da je nakon usvajanja izmjena zakona o akcizama otvoren put za aktiviranje ovih kreditnih sredstava. EBRD je odobrila zajam Javnom preduzeću Autoputevi RS uz garanciju BiH i podgaranciju RS-a. Rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, kamata je šestomjesečni EURIBOR +1 posto marže”, pojasnio je Bevanda.

Brown je nakon potpisivanja izrazio zadovoljstvo što je danas u Sarajevu na potpisivanju ovih ugovora.

“Ovaj projekat također će biti finansiran sa 15 miliona eura granta od EU. Koridor 5C je najveći infrastrukturalni projekat koji se trenutno radi u zemlji. Sa potpisivanjem ovog Ugovora ukupan iznos investiranja EBRD-a u sektor transporta u ovoj zemlji je preko jedne milijarde”, istakao je Brown.

Naglasio je da će ova investicija pomoći u stvaranju radnih mjesta, poboljšanju ekonomskog razvoja i povezivanju zemlje sa susjednim zemljama.

Brown je podsjetio i na rasprave u vezi sa povećanjem akciza na gorivo kazavši da nije bilo lako donijeti tu odluku.

“Ali, to zapravo i ovo potpisivanje potvrđuje, ovo povećanje će zasigurno dovesti do jednog novog ciklusa investiranja u sektor transporta. Govorim o budućem, daljnjem ulaganju već za ovu godinu koje je planirano u nekom iznosu od 200 miliona eura”, rekao je Brown.

Današnje potpisivanje, prema njegovim riječima, pokazuje kako svi mogu brzo raditi na ostvarivanju konkretnih rezultata na terenu.

 

zenit.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend