Lokalne vijesti

Betlehemsko svijetlo stiglo u Vitez

Izviđači Odreda “Radobolja” Mostar danas su donijeli Betlehemsko svijetlo iz Beća u dom Hrvatskog planinarskog društva u Vitezu. Prije toga posjetili su Banjaluku, Podmilačje kod Jajca te Bugojno. Pred planinarskim domom u Zaselju dočekali su ih planinari iz dvadesetak župa Središnje Bosne koji su zapalili svoja svjetla od Betlehemskog te ga nose u svoje sredine. Svjetlo večeras nastavlja svoj put iz Viteza ka katoličkom sjemeništvu u Visoko a onda će uz misno slavlje biti postavljeno u sarajevsku katedralu.

Svjetlo nosi poruke mira, solidarnosti i prijateljstva u veliki broj domova i župa diljem Bosne i Hercegovine ali i svijeta. Na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč.
Inicijativa Betlehemskog svjetla rodila se u okviru dobrotvorne emisije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je na božićnu večer 1986. jedna gledateljica u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.Tu ideju prihvatili su izviđači Austrije i pretvorili je u tradicionalnu programsku aktivnost, te je ona prerasla u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost i to ne samo u Europi već i Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, sjevernom dijelu Afrike.
Govoreći o Betlehemskom svjetlu gučogorski gvardijan fra Drago Pranješ je između stalog je rekao:
-Korijen ideja Betlehemskog svijetla je ono svjetlo koje se pojavilo prije dvije tisuće godina i obasjalo cijeli svijet.To je rođenje Isusovo. Odatle Betlehemsko svjetlo.Kasnije će to svjetlo samo za sebe kazati:”Ja sam svjetlo svijeta, Isus Krist.”, izjavio je fra Drago Pranješ.
Tajnik hrvatskog planinarskog društva Vitez, Drago Radeljić je rekao:”Ovo je druga godina kako mi dočekujemo Betlehemsko svjetlo i širimo ga u naše župe, odnosno domove.Ovdje su stigli naši prijatelji planinari iz okolnih mjesta, odnosno župa koji će na ovom druženju Betlehemskog svjetla mira uživati u sunčanom danu ali i delicijama koje smo pirpremili” kaže Radeljić.
Marija Primorac Izviđačica Odreda “Radobolja” nosi lijepe uspomene iz Beča gdje je sa svojom skupinom upalila Betlehemsko svjetlo za BiH i donijela ga ovdje u Vitez.
-Osmi dvanaestog samo išli u Beć gdje smo Betelhemsko svjetlo preuzeli od austrijskih skauta.Oni su svjetlo donijeli iz Betlehema. To je bilo jedno predivno iskustvo.Sada mi dalje to svjetlo širimo po Bosni i Hercegovini, izjavila je za Anadoliju Marija Primorac.
Ove godine moto svečanosti je “Gradimo mir hrabrošću i kreativnošću“. Betlehemsko svjetlo jedini je otvoreni plamen koji se može voziti avionom.

 

 

(Izvor:Srećko Stipović)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend