Lokalne vijesti

Bespravna gradnja na Vlašiću: Ili plati ili nosi objekat

Vlašić je posljednjih godina omiljeno okupljalište “bh. elite” i na ovoj planini vikendice imaju pojedini političari, privrednici… Prema riječima Adila Loze, trenutno imaju još pet ili šest sudskih postupaka koji su u toku.

Priča o bespravnoj gradnji na Vlašiću, neriješenim imovinskopravnim odnosima, te lošoj infrastrukturi nimalo nije jednostavna. O ovome se već dugi niz godina priča, piše, vode parnični postupci..

Ekspanzija gradnje

Prema podacima Općine Travnik, na ovoj planini trenutno ima oko 1.600 izgrađenih objekata, od kojih velika većina nema građevinske dozvole i legalne priključke. Konkretnije, bespravnih objekata je oko 1.000.

image
/DAMIR ĆUMUROVIĆ

Ekspanzija gradnje objekata na Vlašiću ponovo počinje 1998. i 1999. godine, a bespravna gradnja se posebno intenzivira 2005, kada je samoinicijativno i bespravno počela izgradnja objekata, koja je intenzivno trajala godinu. Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić podsjeća da je prva gradnja objekata na Vlašiću, koja je počela 70-ih godina, bila na zemljištu porodice Teskeredžić, tako da je “zbog nemogućnosti rješavanja imovinskopravnih odnosa, izgradnja objekata vršena na osnovu rješenja o urbanističkoj saglasnosti, a ne na osnovu zakonom propisanih građevinskih dozvola”.

– Najveći problem za dobivanje građevinskih dozvola za bespravno izgrađene objekte na području platoa Vlašić je i dalje taj što je većina tih objekata izgrađena na zemljištu koje je u vlasništvu porodice Teskeredžić, a isti nisu postigli dogovor o prodaji predmetnog zemljišta. Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, nije moguće izdati odobrenje za građenje za bespravno izgrađene objekte, kaže načelnik.

Činjenica je da borba porodice Teskeredžić sa Općinom Travnik zbog vlasništva nad zemljištem na kojem je izgrađen veliki broj vikendica, ali i hotela i drugih ugostiteljskih objekata, traje već 11 godina.

“Radi se o 270 duluma gradskog građevinskog zemljišta koje je u suvlasništvu 10 osoba porodice Teskeredžić koje imaju idealne dijelove. Većina objekata koji su na Babanovcu, u samom centru, najmanje njih 90 posto, nalazi se na tom privatnom zemljištu. Objekti su nelegalno građeni i nelegalno je izvršen priključak električne energije. Sve je nelegalno i sada se vodi postupak iznalaženja mogućnosti za legalizaciju. U proteklih sedam ili osam godina vođeni su parnični postupci koji su stigli do Vrhovnog suda FBiH, koji je zauzeo stav da se zemljište mora platiti vlasnicima zemljišta. Bila je teza da se ništa neće platiti, kao što je bio stav prvostepenog suda, s obzirom na to da dosta osoba koje rade u sudovima u Travniku i Novom Travniku imaju gore svoje objekte ili indirektno imaju interesa za rodbinu i prijatelje”, kaže Adil Lozo, advokat porodice Teskeredžić.

Vrhovni sud FBiH donio je presude u četiri slučaja prema kojima graditelji (hotel Pahuljica, hotel Vlašić, Vila Resident i pansion Relax) moraju Teskeredžićima isplatiti zemljište.

image
/DAMIR ĆUMUROVIĆ

“Presude su u fazi realizacije, gdje su graditelji dobili pravo da se upišu na zemljište, ali su drugim presudama obavezani da isplate prometnu vrijednosti ili takozvane rezidualne vrijednosti, to je vrijednost zemljišta u odnosu na ukupnu vrijednost objekta i zemljišta”, pojašnjava on.

Graditelji koji neće da plate biće tuženi, kaže, odnosno natjerani, jer svi moraju ili platiti zemlju ili nositi objekte sa tuđeg zemljišta.

Vanparnični postupak

Dodao je da je sljedeći problem taj što šest suvlasnika namjerava da izvrši prodaju vlasnicima objekata svojih građevinskih parcela, četiri suvlasnika smatraju da trebaju sačekati da se cijene povećaju.

“Vodi se vanparnični postupak diobe, gdje bi se ovih šest suvlasnika izdvojilo i oni su dali mom advokatskom društvu ovlaštenje da izvrši prodaju, da pronađe kupce i oni su već pronađeni, da se provjere vještačenja o prometnoj vrijednosti, da se zaključi ugovor o kupoprodaji i da se izvrši legalizacija. Tu imamo dobru saradnju sa Općinom Travnik, koja ima interes da se to legalizuje da bi naplatila rentu, a Kanton ima interes iz razloga što bi se dobra privredna grana pojačala s obzirom da je Vlašić favorit u BiH u odnosu na druga mjesta i da nema izgleda da iko pretekne taj turistički centar”, kaže Lozo.

Inače, na Vlašiću ima i stotine temelja početnog stadija kuće, gdje se samo stalo sa izgradnjom, a jedan od problema jeste i to što su neki objekti izgrađeni na samim skijaškim stazama.

image
/DAMIR ĆUMUROVIĆ

Načelnika Hadžiemrića pitali smo da li je za neke bespravne objekte izdato rješenje za rušenje, na šta nam je on diplomatski odgovorio:

“Inspekcijski nadzor obuhvata kontrolu cijele općine Travnik, tako da se i za područje Vlašića, primjenjujući jednako Zakon određuju sve zakonom propisane upravne mjere i donose rješenja o rušenju objekata, obustavi gradnje i otklanjanju nepravilnosti.”

(centralna.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend