Bera: Novi soj koronavirusa još nije detektiran, ali se može očekivati; zabrinjava veliki broj umrlih osoba

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera, na konferenciji za medije, izjavila je da u Federaciji BiH dosad nije detektiran omikron soj koronavirusa, ali da se uskoro može očekivati da bude i kod nas detektiran.

U posljednjih 15 dana, prema njenim riječima, sekvencionirano je 150 uzoraka, i svi ti uzorci su delta soja.

Dodala je da su osim slabog cijepljenja, prisutni propusti u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije.

  • Naglašavam da sada idu blagdani koji su velika prijetnja. Procjenjuje se da će biti velika prijetnja za opću populaciji – kazala je Bera.

Iznoseći najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u FBiH kazala je da je u posljednjih 15 dana incidenca 143 slučaja na 100 000 stanovnika, s tim što je u pet kantona visok nivo prijenosa, a to su Sarajevski, Tuzlanski, Hercegovačko-neretvanski, Posavski i Zapadno-hercegovački kanton.

Prema njenim riječima ono što je konstanta u posljednje vrijeme, to je broj hospitaliziranih i kreće se uvijek oko 500 osoba. Trenutno su 543 osobe oboljele od Covid – 19 na bolničkom liječenju, od kojih je 8,7 posto ili 47 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

  • Prema dostavljenim podacima, od 463 hospitalizirane osobe s podatkom o cijepljenom statusu, njih je 86,4 necijepljeno ili nepotpuno cijepljeno. Ovaj podatak govori o značaju cijepljenja na koji stalno ukazujemo, a posebno sada u svjetlu otkrivanja nove varijante Covid-19 virusa, omikrona, koji izaziva zabrinutost – navela je Bera.

Dodala je da zabrinjava veliki broj umrlih osoba, a u proteklom tjednu prijavljena su 123 smrtna slučaja.

  • I pored toga što postoje dovoljne količine i različita cjepiva, te je omogućeno cijepljenje i izbor cijepljenja stanovništvu, u posljednjih 15 dana je samo za 1,3 obuhvat cijepljenjem povećan, tako da je prvom dozom cijepljeno 28,8 posto našeg stanovništva, a drugom 25,12 posto stanovništva – dodala je Bera.

Osim slabog postotka cijepljenih, Bera je naglasila i propuste u kontinuiranom pridržavanju mjera, te upozorila da to može biti velika prijetnja u narednom periodu kada dolaze blagdani.

Pomoćnica Bera je dodala da je na sjednici Vlade F BiH odlučeno da se promijeni VTP pravilo, tj. da se prepusti kantonima da odluče treba li uvoditi ovu odluku ili ne, te da će se, ukoliko bude potrebno, uključiti i federalni nivo.