Zanimljivosti

Baby puder – opasnost u vašem kupaoničkom ormariću

Na sam spomen riječ baby puder, odmah pomislite na nešto mekano, nježno, mirisno? No jeste li znali da puder ili talk ima i svoju mračnu stranu?

 

Naime, još od 1960. godine znanstvenici upozoravaju na opasnosti za ljudsko zdravlje koje se kriju u tom „bezazlenom“ sastojku.

Dječji puder, koji se oduvijek koristio za apsorpciju vlage na koži te za smanjenje nadraženosti i iritacija nježne dječje kože, može uzrokovati neka od opasnih oboljenja, poput raka pluća i jajnika te raznih tegoba s dišnim sustavom.

Zašto onda mnoge žene još uvijek koriste taj štetni proizvod u vlastitoj intimnoj higijeni i za „zaštitu“ nježne dječje kože?

Loša vijest je i ta da je talk baza u brojnim drugim kozmetičkim proizvodima poput sapuna, sjenila, maski za lice, gelova za tuširanje, ruževa za usne, zubnih pasti, dezodoransa…

No dobra je vijest ta da postoje zdrave, prirodne zamjene za talk puder, stoga nema nikakvog opravdanog razloga da na svoju ili bebinu kožu i dalje nanosite štetni dječji puder.

Što sve sadrži dječji puder

Baby puder često se spominje i pod nazivom talk. Talk je zapravo magnezijev silikat koji u tragovima može sadržavati aluminijev silikat.

Talk se kopa u neposrednoj blizini opasnog azbesta, koji ima kancerogena svojstva te je zabranjen u više od 50 zemalja u svijetu.

Zaključak: dječji puder je u većem broju slučajeva kontaminiran – azbestom!

Bolesti koje može uzrokovati dječji puder

1. Rak jajnika

Mnoge pripadnice nježnijeg spola (još uvijek) stavljaju dječji puder na intimno područje kako bi zadržale svježinu i suhoću kože.

No čestice tog talka, nakon što se nanesu na to područje, lako mogu preko rodnice „doputovati“ do maternice i jajnika.

Godine 1971. studija je dokazala prisutnost čestica dječjeg pudera u karcinomu jajnika i u tumorima na maternici.

Godine 1982. studija je doista znanstveno potvrdila vezu između upotrebe pudera i raka jajnika.

Nanošenje pudera na genitalno područje povećava rizik od raka jajnika za 33 posto, pokazala su istraživanja.

Tvrtka Johnson & Johnson već je platila goleme svote novca zbog sudskih procesa koje su pokrenule osobe oboljele od raka jajnika nakon upotrebe njihovog dječjeg pudera.

Čak 63 posto žena koje boluju od raka jajnika, pokazalo se, dugo su koristile baby puder.

Iako su istraživanja dokazala vezu između upotrebe talk pudera i raka jajnika, milijuni žena i dalje taj štetni proizvod koriste za apsorpciju vlage na koži te za mirisnu svježinu.

2.  Rak pluća

Rizično je već i samo udisanje čestica talka (sjetite se samo koliko ste puta udahnuli malo tog praha!), zbog čega su mogući dišni problemi i tegobe s plućima.

Studije su pokazale povećan rizik od dišnih tegoba, pa čak i od raka pluća, među radnicima koji vade talk iz zemlje i svima onima koji su često u doticaju s tim prahom.

To nije nimalo čudno s obzirom na prisutnost azbesta u talku.

3. Plućna talkoza i tegobe dišnog sustava

Od drugih tegoba dišnog sustava koje uzrokuje dugotrajno udisanje čestica talka javljaju se iritacija, kašalj te infekcije dišnog sustava.

Moguća je i plućna talkoza, koja se manifestira teškim kašljem i otežanim disanjem.

Kod beba i male djece povećana upotreba talka može dovesti do isušivanja plućnih membrana i oštećenja pluća.

Ako dijete odjednom udahne veću količinu baby pudera, moguća su i trajna oštećenja pluća!

4. Granulomatoza

Granulomatoza uzrokovana talkom javlja se kod ovisnika o drogama koji u krv ubrizgavaju tablete s dodatkom talka namijenjene za oralnu upotrebu.

Talk se u tim tabletama nalazi kako bi držao na okupu sve komponente prisutne u tom lijeku.

Kad se čestice talka nađu u krvi, dolazi do opstrukcije arterija, smanjuje se protok krvi u koštana tkiva te se stvaraju granulomi, odnosno upaljena područja u plućima.

 

Zdrave zamjene za baby puder:

  • magnezijevo ulje: ima protuupalna i zacjeljujuća svojstva, možete ga koristiti protiv iritacija na dječjoj koži i za pelenski osip
  • „homemade“ krema za pelenski osip: možete je pripremiti sami od kokosova ulja, karite maslaca, pčelinjeg voska i nevena
  • soda bikarbona: univerzalno sredstvo u kuhinji dobro i za žensku kožu
  • kukuruzno brašno i tapioka: pomažu kod iritacija na koži

(www.alternativa-za-vas.com)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend