Vijesti iz BiH

Ažuriranje Procjene ugroženosti Bosne i Hercegovine od prirodnih ili drugih nesreća

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, uz podršku OEBS-a u Bosni i Hercegovini, organizator je prve radionice za ažuriranje Procjene ugroženosti Bosne i Hercegovine od prirodnih ili drugih nesreća, koja je najavljena za danas u Sarajevu.

Radionicu će otvoriti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Brus Berton.

Procjena ugroženosti BiH je ključni planski dokument u oblasti zaštite i spašavanja koji predstavlja polaznu osnovu za izradu programa razvoja, planova te aktivnosti vezanih za prevenciju i odgovor na nesreće.

Cilj radionice je inovirati postojeće podatke i osavremeniti predmetni dokument u skladu sa smjernicama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, koje se odnose na identifikaciju rizika i njihovo upravljanje.

To je od posebne važnosti ako se ima u vidu da se u svijetu svakodnevno dešavaju prirodne ili druge nesreće od kojih nije pošteđena ni naša zemlja.

To su nerijetko nesreće sa brojnim ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima te velikim gubicima i štetama u oblasti privrede, ekonomije, industrije i drugim oblastima od značaja za život i rad cjelokupnog društva.

Stoga svaka aktivnost u vezi smanjenja rizika od katastrofa predstavlja korak više u cilju povećanja zaštite i sigurnosti ljudskih života i materijalnih dobara.

Radionica će okupiti predstavnike nadležnih institucija i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend