Svijet

Austrijske vlasti ruše kuću Adolfa Hitlera

Rodna kuća Adolfa Hitlera bit će srušena, a na njezinu mjestu niknut će nova zgrada, objavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Ministar Sobotka je za Die Presse rekao kako je poslušao preporuku vijeća stručnjaka u koju je uključena bečka židovska zajednica kao i vodeći austrijski povjesničari.

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru.

Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši zaplijeniti kuću privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist.

Temelji kuće ostat će nedirnuti, a novu građevinu koristit će humanitarna organizacija ili javni sektor, rekao je Sobotka.

Toj odluci vlade protive se neke udruge, poput nevladinog Međunarodnog vijeća za spomenike i povijesna mjesta koje smatra da kuća treba ostati kao autentično memorijalno mjesto koje će pomagati u demistifikaciji nacističke ideologije.

Pitanje kuće izazvalo je i rasprave između 17 tisuća stanovnika Braunaua, od kojih neki žele da se ona pretvori u izbjeglički centar, a drugi da postane muzej posvećen austrijskom oslobođenju od nacističke vladavine, piše AFP.

Austrijski državni autoritet za spomenike izrazio je nezadovoljstvo zbog uništenja zgrade koja je dio zaštićenog povijesnog centra Braunaua.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend