Svijet

Austrija želi ograničiti pristup Hrvatima još 2 godine: “Moglo bi ih doći raditi još 150.000”

Austrija do 1. srpnja ove godine mora odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za rad hrvatskih državljana.

 

Austrijska ministrica rada Beate Hartinger-Klein (FPÖ) protiv je potpunog otvaranja tržišta rada hrvatskim državljanima ove godine.

“Razmišljamo o tome da u potpunosti iskoristimo prijelazno razdoblje od sedam godina za Hrvatsku”, rekla je Klein, javlja Dnevnik.hr

“Moramo uzeti u obzir 400.000 nezaposlenih u Austriji. O tome ćemo izvijestiti Europsku komisiju do 30. lipnja i navesti naše argumente za to”, dodala je ministrica.

Austrija, naime, do 1. srpnja ove godine mora odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za rad hrvatskih državljana. O tome će se, piše austrijski list, odlučiti unutar vladajuće konzervativne koalicije.

Iako čini tu vladajući koaliciju, lider socijaldemokrata i donedavni kancelar Christian Kern baš je građane Hrvatske izdvojio kao potencijalnu opasnost za tržište rada u Austriji, a procjenjuje da bi ih moglo doći 150 tisuća u idućih pet godina.

Kern je gospodarski program nove vlade napao kao “program osiromašivanja”, u kojem će se provesti “razgrađivanje socijalnih prava” i “tržište jeftinog rada”. Naročito se na meti njegovih kritika nalazi najavljeni potez austrijske vlade da će se preko liste deficitarnih zanimanja austrijsko tržište rada posve otvoriti za članice EU-a.

S proceduralnog stajališta, piše list, ne bi bio veliki problem produžiti ograničenje za pristup Hrvata austrijskom tržištu rada za još dvije godine. EK samo treba odobriti zahtjev Austrije i privatiti njezine argumente “koji su razumljivi”.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend