Zanimljivosti

Arhitektica Ivana Blaž iz Viteza pokrenula Kobeiagi ćilime koji se prodaju širom svijeta

Ona vas osvoji čim je upoznate. Svojom neposrednošću i nevjerovatnom pozitivnom energijom u koju samo upadnete. Sa takvim žarom će pričati o Ljubljani u kojoj živi, da ćete se već zamisliti kako pakirate torbe i krećete put slovenske prijestolnice.

A ona u Ljubljani živi tek nekoliko godina. Sa dizajnericom i ilustratoricom Ninom Mršnik pokrenula je Kobeiagi Kilims, proizvodnju ručno tkanih bosanskih ćilima zahvaljujući online platformi Kickstarter putem koje su skupili početna sredstva za svoj projekat.

Porijeklom je iz Viteza, a diplomu arhitektice stekla je na prestižnom IUAV univerzitetu u Veneciji. Magistrirala je u Barseloni. Tokom jednodnevnog boravka u Ljubljani sa njom smo obišli najinteresantnija mjesta i usput razgovarali o mnogo čemu, a ponajviše o njenim projektima na koje je posebno ponosna.

Ivana Blaž je direktorica Kobeiagi Kilims i po prvi put članica međunarodnog stručnog žirija zaGrimiznu kuglu.

Po čemu je Ljubljana posebna za mlade stručnjake i umjetnike koji su u potrazi za afirmacijom i žele uspjeti u svom poslu?

– Ljubljana je kao i svaki drugi evropski grad u krizi, pogotovo kad je riječ o kreativnoj industriji, tako da ako sami nemate neku ideju i ne smislite načine kako da finansirate tu istu industriju, nemate puno izbora.

 

Postali ste planetarno poznati zahvaljujući brandu Kobeiagi Kilims. Vaši ćilimi se prodaju širom svijeta. U kojem dijelu ovog posla najviše uživate?

– Najviše uživam u putovanjima i sajmovima, s obzirom da imamo online i prodaju u nekoliko trgovina po Evropi. To nam je jedini način da imamo direktni kontakt sa klijentima.

 

Da li planirate proširiti asortiman na neke druge dekorativne elemente?

– Trenutno ne, možda u budućnosti s obzirom da na Balkanu ima dosta materijala za nove ideje.

Stignete li se baviti arhitekturom i uređenjem enterijera?

– Stignem, koliko želim, a ne želim baš mnogo. Trenutno me više zanimaju druge stvari.

 

Koji je Vaš posljednji projekat na koji ste posebno ponosni?

– Ponosna sam na restoran Gostilna dela u Ljubljani. To nije obični restoran, već istovremeno škola i restoran, gdje se mladi bez izobrazbe uče kuhati i poslije jednogodišnjeg iskustva imaju priliku tražiti posao u drugim restoranima. Na njihovo mjesto onda dolaze novi mladi ljudi. Napravljen je po uzoru i u saradnji sa Jamie Oliverom. Taj i neke druge jako zanimljive projekte smo radili u kolektivu kojeg smo nazvali Grupa. Kolektiv već neko vrijeme nije aktivan.

 

Šta Vam najviše nedostaje iz rodnog Viteza, a šta iz Venecije u kojoj ste studirali arhitekturu?

– Iz Viteza porodica i prijatelji, iz Venecije spritz aperol i raznorazna kulturna događanja.

 

Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

– Putujem, izlazim, čitam, idem na jahanje.

 

Koji Vam je omiljeni dekorativni element u stanu?

– Stolica za ljuljanje Rex od Nike Kralja.

 

Jean Nouvel ili Zaha Hadid?

– Jean Nouvel.

 

Po prvi put ste članica međunarodnog stručnog žirija za Grimiznu kuglu. Šta je, po Vašem mišljenju, presudno za dobro uređen enterijer ugostiteljskog objekta?

– Detalji, autentičnost i funkcionalnost. Nervira me kad se slijepo prate trendovi i tako nastanu lokali bez identiteta. Nije bitno da li ste u Ljubljani, Beču, Sarajevu, Londonu … Svi izgledaju isto.

I za kraj, čiji enterijer biste voljeli da krase vaši tepisi?

– Naši tepisi su za sve one koji znaju prepoznati vrijednost i kvalitet našeg proizvoda, neovisno iz kojeg dijela svijeta dolaze i čime se bave.

 

 

(Izvor:Enterijer.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend