Vijesti iz BiH

ArcelorMittal Zenica šalje radnike na čekanje

Uprava kompanije ArcelorMittal Zenica uvela je privremeni prekid rada za decembar ove godine zbog, kako je obrazloženo, pada proizvodnje i smanjenja obima poslova, a što je bio povod za protestni skup radnika, izvijestila je Radio -televizija Zenica.

Sindikati su nezadovoljni odlukom Uprave kompanije o slanju radnika na čekanje, ali i odugovlačenjem u potpisivanju kolektivnog ugovora.

Prema riječima predsjednika Sindikata ArcelorMittala Zenica Zuhdije Kapetanovića, obrazloženje Uprave ne stoji i svojevrsni je pritisak na radnike koji se eventualno pobune zbog angažovanja na više radnih mjesta.

Upravi kompanije upućeni su zahtjevi da povuče spornu odluku o slanju na čekanje, te da Uprava pristupi potpisivanju kolektivnog ugovora i aneksa najkasnije do 2. februara naredne godine.

U kompaniji ArcelorMittal Zenica broj zaposlenih je znatno manji u odnosu na takozvani socijalni paket koji je podrazumijevao angažovanje 2.850 radnika. Stoga je uobičajena pojava da se radnici angažuju na više radnih mjesta, ukazao je Muris Spahić, predstavnik Sindikata departmenta Čeličana.

(SEEbiz)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend