Šapina „propjevao“ tajne kladioničarske mafije

Hrvat Ante Šapina, koga se u Njemačkoj naziva “kumom kladioničarske mafije”, u istražnom zatvoru je priznao svoju krivnju. Navodno je opširne iskaze dao u više od deset ispitivanja od strane njemačkih istražitelja. Šapina se od 29. studenog prošle godine nalazi u zatvoru u Dortmundu kao jedan od glavnooptuženih u kladioničarskom skandalu koji je prošle godine potresao ne samo njemačku, već i međunarodnu nogometnu scenu. Prema navodima njemačkog web portala Spiegel Online, Šapina je u međuvremenu odlučio surađivati s istražiteljima. To proizlazi iz dokumenata državnog tužiteljstva iz Bochuma, koje već više od godinu dana istražuje slučaj koji je u spisima zaveden pod znakom 35 Js 40/09. Iz tog se dokumenta može zaključiti da je Ante Šapina od travnja ove godine dao iskaze u više od deset razgovora s istražiteljima. Šapinu, koji je 2005. godine već u Berlinu bio, zbog manipulacija na kladionicama, osuđen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora, sada se optužuje za namještanje ukupno 172 utakmice – od Njemačke i Švicarske sve do Hrvatske, Makedonije, Turske – pa čak i do kanadske nogometne lige!

Opsežno priznanje

Bochumskim istražiteljima Šapina je priznao da je još prije odsluženja prijašnje kazne počeo  za vrijeme redovnih izlazaka iz zatvora iznova manipulirati nogometne utakmice. Nakon odsluženja kazne u srpnju 2008. Šapina je preko londonskog kladioničarskog posrednika počeo ulagati novac u manipulirane utakmice na azijskom kladioničarskom tržištu. S tim posrednikom je dogovoren i posebni šifrirani jezik: kada je riječ bila o “jednoj zvijezdi”, partneri u Londonu su znali da se radi o niskom stupnju manipuliranosti neke utakmice. “Pet zvijezda” je označavalo visok stupanj manipulacije. To je primjerice uključivalo “golmana, trojcu obrambenih igrača i jednog igrača u veznom redu.”

Kako je funkcionirala kladioničarska mafija?

Te informacije su partneri u Londonu koristili za ulaganje novca na azijskim kladionicama – novac je ciljano ulagan u utakmice koje je Šapina lažirao, a što je stupanj manipulacije bio viši, to se u utakmicu ulagalo više novca. Do uhićenja Šapine, stoji u spisima Tužiteljstva, samo u Aziji je u 6000 oklada “obrnuto” oko 32,5 milijuna eura. Čista zarada je iznosila točno 2 182 387 eura! Već u prvom iskazu istražiteljima Šapina je optužio i njemačkog suca Felixa Zwayera, koji još uvijek sudi u prvoj njemačkoj nogometnoj ligi. U kladioničarskom skandalu prije pet godina su izjave tog suca dovele do otkrivanja potplaćenog i kasnije osuđenog suca Roberta Hoyzera. Bez da su ga istražitelji o tome pitali, Šapina je ustvrdio da je u utakmici regionalne lige Wuppertaler SV protiv Werdera II u svibnju 2004. potplatio ne samo Hoyzera već i tadašnjeg linijskog suca Zwayera.

Autor: spiegel.online / Z. Arbutina