Svijet

Anketa u Njemačkoj otkrila da 40% roditelja udari dijete po stražnjici, ali i da svaki deseti roditelj šamara svoju djecu !?

Rezultati istraživanja koje mediji nazivaju “zastrašujućim” pokazuju da 40% roditelja zna da udari dijete po stražnjici, ali i da svaki deseti roditelj čak šamara svoju djecu.

Studiju je naručio magazin “Roditelji” (‘Eltern’), a istraživači su ocijenili da je, u odnosu na isto istraživanje načinjeno 2006. godine, smanjen broj roditelja koji pribjegavaju fizičkom kažnjavanju mališana. Sada objavljeni podaci pokazuju da tri četvrtine od roditelja koji djecu fizički kažnjavaju, poslije toga grize savjest. Pored toga, većina roditelja je svjesna da šamar ili udarci po stražnjici nemaju nikakvo pedagoško dejstvo. Trećina roditelja ipak smatra da batine imaju djelovanje od nekoliko sati ili nekoliko dana. Istraživanje je pokazalo da stupanj obrazovanja roditelja nije od značaja kada je riječ o opredjeljenju da se djeca fizički kažnjavaju. Jasna razlika se, međutim, uočava u odnosu na broj djece. Roditelji sa više djece češće fizički kažnjavaju djecu. Tako u obitelji sa troje ili više djece podmladak dvostruko češće dobija od roditelja šamare, nego što je to slučaj sa jedincima. Od značaja je, kako su istakli istraživači, i lično iskustvo. Tako je među onima koji tuku svoju djecu, pretežan broj onih koji su batine dobijali kad su sami bili djeca. Njemačko udruženje za pomoć djeci, jedna od najvećih organizacija koja se bavi zaštitom dječijih prava, ocijenila je da su rezultati istraživanja “alarmantni”. Navodeći da je stvarni udio roditelja koji tuku djecu verojatno još i veći, ova organizacija je zatražila od savezne vlade da načini nacionalni akcioni plan za zaštitu djece.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend