Regionalne vijesti

Andrija Hebrang: ‘Imam karcinom’

Umirovljeni liječnik, nekadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang otkriva nam da vodi svoju životnu borbu. Radije bi, kaže, iz mirovine pomagao liječiti u pandemiji, ali život ne pita. Bori se s rakom limfnog sustava…

Nisam se javio da iz mirovine idem u praksu pomoći u pandemiji iz jednostavnog razloga. Prije manje od godinu dana teško sam obolio od malignog limfoma (op.a. rak limfnog sustava). Liječim se na hematologiji i evo baš sam sada primio prvu kuru terapije – kaže nam uvijek dobro raspoloženi umirovljeni liječnik i nekadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Na pitanje kakve su liječničke prognoze kaže: “Garantiraju mi rok trajanja od tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti. Kada su mi to obznanili rekao sam pa to je čisti zgoditak”. Bolest s kojim se bori je ozbiljna, no na vrijeme ju je sam otkrio. 

– U roku od 72 sata sam si postavio dijagnozu što vjerujem da je rekord. Sve je počelo umorom i naglim gubitkom kilograma – kaže. Uzvratili smo da to može biti bilo što i upitali ga kako je saznao da je riječ o ovoj opakoj bolesti.

– Istina, ti prvi simptomi upućuju na svašta. No, odmah sam otišao na ultrazvuk abdomena i slezena je bila povećana. Odmah mi se upalio alarm. Nije bilo začepljenja krvnih žila pa sam već tu posumnjao što bi moglo biti. Potom sam vadio krv i imao sam što vidjeti. Sve je divljalo – dodaje Hebrang. Liječio je na tisuće pacijenata, a sada je jedan od njih. Pitali smo ga kako kao liječnik gleda očima pacijenta?

– Iskreno kada imate 74 godine kao ja i ne dobijete neku bolest trebate otići provjeriti da li ste živi – šali se Hebrang i u bolesti. Kada doznate za tešku dijagnozu, mnogi se bave crnim mislima i preispitivanjem no Hebrang nam odmah uzvraća se ne boji smrti.

– Mnogi me pitaju da li me strah smrti i kažem im da ne. A znate zašto? Jer sam ispunio sve svoje živote ciljeve. Imam predivnu obitelj, sudjelovao sam u stvaranju Hrvatske, ostvario sam akademsku karijeru i nemam više što za odraditi. Zato se smrti ne bojim. Ja sam vam potpuno miran – hrabro će Hebrang.

U prosincu ga čeka druga kura lijeka MabThera pa smo ga pitali da li zna hoće li ga uopće biti s obzirom na situaciju s veledrogerijama koje su obustavile isporuke lijekova bolnicama.

To zaista ne znam, no ja sam odmah naručio privatno lijek iz Austrije, sam ću ga platiti pa ću primiti tu drugu kuru u prosincu bez obzira na veledrogerije – dodao je te pojasnio kaka sam lijek djeluje: “To je jedan pametan lijek koji se prima preko infuziju te tako ulazi u krvotok. Prepoznaje limfocite koji imaju karcinom i ciljano ih uništava. Primjenjuje se zadnjih 12 godina, a učinak mu ovisi o tome koliko je prošlo od prvih simptoma do uzimanja terapije.” Nitko u njegovoj obitelji nije imao ovu bolest.

– Kolege liječnici mi kažu da je glavni okidač stres. Ja im kažem: ‘Kakav stres pa ja za to ni ne znam’, a kolegica liječnica se šali pa kaže: ‘Što ne znaš, ti si rođen sa stresom’ – kaže Hebrang koji spada u rizičnu skupinu po pitanju korona virusa.

– Naravno da bih se rado borio s koronom i pomagao liječiti druge, nego s limfomom, ali ne mogu birati. U ovoj situaciji se čuvam i pridržavam mjera. Nikuda ne izlazim, perem ruke, dezinficiram se i ako moram izaći, stavim masku te izbjegavam sve skupove – pojasnio je. Otkazao je i predavanja što mu je posebno teško palo no otkrio je i što mu je najteže: “Nakon 40 godina otkazao sam pretplatu za Lisinski. Eto do tuda je došlo.”

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend