Svijet, Vijesti iz BiH

Analiza Svjetske banke: Ekonomski će ova godina za BiH biti teža nego 2017.

Svjetska banka (WB) na početku nove godine revidirala je svoje prognoze rasta realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) za sve države svijeta. Prema najnovijim podacima, BDP Bosne i Hercegovine neće rasti očekivanim tempom, pa su prognoze za ovu i sljedeću godinu smanjene.

Loša predviđanja

Ovo je već drugo uzastopno smanjenje prognoza rasta. Prema predviđanjima koje je WB uradio u junu prošle godine, rast BDP-a BiH trebao je 2017. iznositi svega tri posto, ali naša država nije ostvarila cilj, pa je zabilježena stopa rasta od 2,8 posto.

Prema junskim prognozama, BiH je trebala u ovoj godini ostvariti rast BDP-a od 3,2 posto, ali najnovije procjene kažu da građani naše države ne mogu očekivati rast veći od 2,7 posto, što je još lošiji pokazatelj od ekonomski katastrofalne prošle godine.

Ni skorija budućnost neće bit ništa bolja, prema mišljenju analitičara Svjetske banke. Junske prognoze za 2019. predviđale su rast od 3,4 posto, ali i ovdje je došlo do smanjenja od 0,6 posto, na skromnih 2,8. Predviđanja za 2020. godinu ostala su nepromijenjena i predviđa se da će BDP BiH porasti za 3,5 posto.

Nerad vlada

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kazao je za „Avaz“ da su ovakva predviđanja WB-a rezultat svega onoga što su entitetske vlade uradile ili propustile da urade u svom mandatu.

– Ispunjavanje onih ekonomskih mjera koje su bile predviđene Reformskom agendom nije urađeno i tri godine mandata ove vlasti su uzrok smanjenja prognoza rasta državnog BDP-a. Nije pokrenut nijedan novi investicijski ciklus, nisu urađene reforme koje su trebale rasteretiti poslovanje privrednika. Sve je to uzrokovalo da danas strani investitori zaobilaze BiH u širokom luku – istakao je Hadžić.

Naglasio je da su potrošnja građana i strane investicije ključne u strukturi BDP-a.

– Jednostavno, što više građani troše, to je veći i ekonomski rast. Ako su građani siromašni, onda nema ni potrošnje, a ni ekonomskog rasta – pojasnio je Hadžić.

Neće biti rasta zapošljavanja 

– Prognoze WB-a pokazuju da ove godine neće biti rasta zapošljavanja i plaća, što je neophodno za brži ekonomski rast BiH. To je ono što mene zabrinjava, jer ne vidim da se u naredne dvije godine može učiniti neki ozbiljniji iskorak. Ovakvi procenti toliko su niski, da čak ekonomija naše države nije zaslužna za njih, već zemlje iz okruženja koje nas vuku za sobom – smatra Hadžić.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend