Vijesti iz BiH

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH posjetila Ministarstvo odbrane BiH

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH NJ.E. Maureen E. Cormack sa kojom je razgovarala o aktuelnim pitanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

 

Tokom sastanka je razgovarano o ostvarenom napretku u ispunjavanu uslova za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO – MAP, a ministrica Pendeš je ovom prilikom ambasadorici Cormack prezentirala trenutne aktivnosti koje se realiziraju u okviru procesa knjiženja perspektivne vojne imovine.

 

Ovaj sastanak je bio prilika da se razmijene i druge važne informacije iz domena ostalih komplementarnih oblasti relevantnih za proces euroatlantskih integracija.

 

Također, na sastanku je bilo govora  i o pitanjima vezanim za bilateralnu odbrambenu saradnju sa naglaskom na implementaciju Plana modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kroz višegodišnje projekte finansiranja iz budžeta Ministarstva odbrane BiH, i uz korištenje finansijskih sredstava iz FMF programa, koja su donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

 

Ambasadorica Cormack je i ovom prilikom iskazala opredijeljenost i snažnu podršku Vlade SAD za nastavkom reformi u Bosni i Hercegovini, te podršku Bosni i Hercegovini u ispunjenju preuzetih obaveza u okviru procesa euroatlantskih integracija.

 

U pratnji ambasadorice Cormack bila je političko-vojna savjetnica pri Ambasadi SAD-a u BiH gospođa Carrie Giardino i odbrambeni ataše SAD-a u BiH,  brigadir Mark M. Karas.

 

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend