Lokalne vijesti, Sport

Alen Topić iz Viteza nastupa na crossfit natjecanju Belgrade Throwdown 2016.

26-togodišnji Vitežanin, Alen Topić uskoro će nastupiti na međunarodnom crossfit natjecanju Belgrade Throwdown 2016. Donosimo vam Alenovu sportsku i životnu priču…

 

Alen Topić rođen je 1990.godine, odrastao je i živi u Vitezu. Tijekom njegova odrastanja bavio se sportom, aktivno i rekreativno. Njegovi sportski počeci su bili vezani uz nogomet, no zbog ozljede nije bio u mogućnosti profesionalno se baviti nogometom. Nakon oporavka i odmora spontano je upoznao nove oblike vježbanja, koji su davali odlične rezultate u vraćanju tjelesne snage, ali i dostizanja zdravijeg tijela. Kroz razne moderne pristupe poboljšanja kondicijske razine tijela, izdržljivosti i snage prije dvije godine zainteresirao se za tzv. cross fit. Proučavanjem, konstantnim vježbanjem i pohađanjem nekoliko seminara u Zagrebu na temu osnovnih i naprednih elemenata crossfit-a, dostigao je visoku razinu znanja i tjelesne spremnosti. Danas je jedan od rijetkih na našem području koji se aktivno bavi cross fit-om te svoje znanje prenosi i drugima. Priliku za to dobio je zaposlenjem u Fitness centru FIS Vitez. Svakodnevnim motiviranjem i prenošenjem znanja o crossfit-u, Alen surađuje s većim brojem vježbača koji su zadovoljni njegovim pristupom i treninzima koje im daje, a s kojima postižu izvanredne rezultate tjelesne spremnosti.

Crossfit predstavlja sklop vježbi kojima se nastoji optimalizirati tjelesna sposobnost u svakoj od 10 domena motoričkih i funkcionalnih sposobnosti: kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opća izdržljivost, snaga, gipkost, brzina, koordinacija, ravnoteža, preciznost.

Potječe iz Amerike, no sve se više probija u Europi pa tako polako dolazi i u naše predjele.

Kao sam koncept vježbanja je zanimljiv, sadrži raznolike elemente raznih vježbi. Primjenjuje se u treningu rekreativaca i sportaša. Elementi vježbi se izvode pomoću sportskih pomagala (utega, bučica, ruskog zvona, vijače, karika, medicinskih lopti…itd.) što omogućuje vježbe poput olimpijskih dizanja, nabačaj, izbačaj, trzaj, zgibova na vratilu, muscle up-a na karikama, vježbe s ruskim zvonom, box jump. Tu su i elementi treninga koji se izvode vlastitim tijelom kao što su gimnastički pokreti, trčanje, plivanje, čučnjevi, marinci i treninzi u kombinaciji tijela i pomagala. Prihvatljiv je oblik vježbanja neovisno o spolu; treninzi obuhvaćaju sve skupine mišića i daju izvanredne rezultate.

Ove godine Alen ima priliku predstaviti se prvi put službeno svojim međunarodnim kolegama koji se bave crossfit-om na natjecanju Belgrade Throwdown 2016. Natjecanje se održava u Beogradu  26. i 27. studenog, a obuhvaća 260 natjecatelja iz 11 zemalja.

Prije samog natjecanja, svi prijavljeni morali su proći kvalifikacije, koje su se sastojale od tri treninga čije snimke natjecatelji šalju sucima te oni na osnovi pravilnog izvođenja zadanog treninga određuju natjecatelje za daljnje natjecanje. U kvalifikacijskom krugu prijavljeno je oko 1000 natjecatelja, a Alen Topić je  izborio svoje mjesto u prvih 260 natjecatelja pozvanih u Beograd.

Putovanje u Beograd Alen će realizirati pod pokroviteljstvom tvrtke Fis d.o.o.,  koja je njemu kao mladoj osobi, ali i svom zaposleniku, dala priliku za jednim nesvakidašnjim iskustvom, prilikom za učenje kako bi još više proširio i obogatio svoje znanje o crossfit-u te ga još bolje približio našoj sredini.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend