Aktivisti ponovno pred Parlamentom: Traži se očuvanje zakona i ugleda BiH

Pred Domom naroda je odluka o (ne)odgađanju zabrane uzgoja krznaša do 2028.


Predstavnici građanske inicijative Koalicija bez krzna BiH prenijeli su poruku Parlamentu na četiri metra dugom transparentu tražeći podršku za postojeći zakon, životinje koje on štiti, kao i za ugled BiH. Naime, Predstavnički dom je, unatoč rezultatima javne rasprave, hitnim postupkom usvojio prijedlog da se stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna odgodi s 2018. na čak 2028. godinu.

Sada se čeka odluka Doma naroda, a nedavno je održan i prosvjed pred Parlamentom kako bi se skrenula pozornost na temu. Nova akcija izvedena u bojama zastave Bosne i Hercegovine dodatno naglašava nepotrebnost i štetnost izmjene Zakona.

Zabrana uzgoja životinja radi krzna predviđena je Zakonom još iz 2009. godine. Izmjena tek nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu predstavlja unazađivanje zakona bez realnog temelja, odnosno isključivo radi profiterskih interesa pojedinaca, a nauštrb životinja i poštivanja donesenih zakona.

U ostalim državama regije poput Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, također su donesene zabrane uzgoja radi krzna i sve su stupile na snagu te i u Srbiji stupa na snagu 2019. godine. U brojnim drugim državama Europe također su donesene zabrane ili je uzgoj prestao slijedom strogih propisa, dok se u ostalima vode aktivne rasprave. Mogućnost da BiH kao jedina u regiji i samoj Europi unazadi svoj zakon doista postaje pitanje ugleda same države.

Istraživanja javnog mišljenja širom Europe potvrđuju da većina građana ne podržava uzgoj i ubijanje životinja radi krzna. Na javnoj raspravi prijedloga izmjene Zakona u BiH, podršku zabrani 2018. godine pružilo je preko 80 % osoba.

Predstavnici Koalicije bez krzna BiH stoga apeliraju na Dom naroda i sve nadležne institucije da ne vraćaju državu u prošlost, već da ispoštuju donesene zakone, mišljenje građana, ekološka, etička i ostala načela temeljem kojih je zabrana donesena i omoguće njezino stupanje na snagu 2018. godine kako je i predviđeno.