Svijet

AFGANISTANSKI RAT: Borbe se primakle hrvatskim vojnicima

Sve jači sukobi afganistanske vojske i pobunjenika-talibana došli su i do samog Mazar-i-Sharifa. Kako javljaju svjetske agencije, talibani su žestokom vatrom pokušali ni manje ni više nego zauzeti zgradu indijskog veleposlanstva kako bi se, kažu diplomatske procjene, uništili pokušaji političkog približavanja Indije i Afganistana.

Za hrvatske prilike i vojne analitičare ovaj događaj je zanimljiv, jer je na pet kilometara od Mazar-i-Sharifa najveća strana vojna baza na sjeveru zemlje, “Marmal“, gdje se nalazi i većina hrvatskoga vojnog kontingenta.
Mazar-i-Sharif do sada nije bio poprištem većih borbi upravo zbog većeg broja stranih vojnika. No, situacija se proteklih tjedana i mjeseci počela mijenjati pa su teške borbe i napadi auto-bombi gotovo svakodnevna pojava.

Brzo pogoršanje sigurnosne situacije uzrokovano je i gomilanjem pripadnika brojnih radikalnih islamističkih grupa. Pa se tako na afganistanskim ratištima i ulicama Mazar-i-Sharifa, osim članova Al-Qa\’ide i ISIL-a, odnedavno nalaze i pripadnici Islamskog pokreta Uzbekistana, Islamskog pokreta Istočnog Turkestana i Ansarullah iz Tadžikistana. Pakleni labirint terorizma primakao se na samo pet kilometara od hrvatskih vojnika.

Mentori na terenu

Svima njima na meti su zapadni vojnici, među njima i hrvatski.

Hrvatski vojnici u Afganistanu formalno nisu u borbenoj misiji, nego su im dužnosti mentoriranje i obučavanje Afganistanske vojske (ANA) čije su sposobnosti trenutačno – tanašne.

MORH je u više navrata demantirao novinske napise kako pripadnici HV-a sudjeluju u izravnim okršajima s talibanima. No, i laiku je jasno da kad postrojbe vojske Afganistana krenu na teren, s njima idu i – mentori.
I ovaj napad na veleposlanstvo Indije u centru Mazar-i-Sharifa ukazuje da nisu pronađeni odgovori na niz strateških pitanja: kako se nositi s plemenskom politikom, kako obuzdati podršku koja pobunjenicima stiže iz susjednog Pakistana, kako stvoriti kredibilnu vladu u Kabulu i održivu mrežu sigurnosti, i sve to sa što je moguće manje civilnih žrtava i što manje priljeva islamističkih terorista iz inozemstva.

Najveći izazov Zapada je kako izbjeći ruske greške prilikom povlačenja iz Afganistana i kako postati prva strana sila koja je ostavila Afganistan u boljem stanju nego što ga je pronašla kad je tamo došla.

(Slobodna Dalmacija)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend