Svijet

AccuWeather objavio veliku prognozu: Ova zima potpuno drugačija od prethodne

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu.

Odmah na početku prognoze pišu kako zemlje širom Europe doživljavaju novi val koronavirusa, što je potaknulo nova ograničenja koja stupaju na snagu samo nekoliko tjedana prije početka zime.

“Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u sljedećim mjesecima, AccuWeatherov tim dugoročnih prognostičara prilično je siguran kakve vremenske uvjete Europljani mogu očekivati ove zime. Dio tima čine Tyler Roys, koji je meteorolog u AccuWeatheru gotovo deset godina, Alan Reppert, stariji meteorolog koji je u AccuWeatheru od 2001. godine, i Jason Nicholls, viši meteorolog koji vodi AccuWeatherovu međunarodnu prognozu”, piše AccuWeather.

Kako godišnja doba prelaze iz jeseni u zimu, predviđa se da će se primarni trag oluja širom Europe pomicati prema jugu, a brojne će se oluje kretati nad južnom Europom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

“Mislim da će, u usporedbi s onim što smo vidjeli ranijih godina u Španjolskoj, Portugalu i južnoj Francuskoj, biti puno olujnije”, rekao je Reppert.

Neki od većih gradova u Europi koji bi ove zime mogli doživjeti olujne uvjete uključuju Lisabon u Portugalu, Madrid i Barcelonu u Španjolskoj, Nicu i Francuskoj te Rim, Atenu i Bukurešt.

Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u cijeloj regiji.

Poplave na Balkanu

Oluje koje se razvijaju po ovom obrascu, kaže Roys, mogu potrajati dugo prije nego što se presele iz Španjolske u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine.

Polako napredovanje ovih oluja rezultirat će povećanim rizikom od poplava posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Poplave su već postale problem u dijelu južne Europe tijekom jeseni kada je oluja Alex pogodila regiju, uzrokujući velike poplave i klizišta. Najmanje dvije osobe su poginule.

Južni olujni trag širom Europe ove zime također će povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom u Hrvatskoj.

“Poznato je da bura doseže orkansku silu i to su vjetrovi koji će sići s dinarskih Alpa u istočnu Italiju”, rekao je Roys. Oborine bi se mogle pojačati u istočnoj Italiji zbog zraka koji se diže iznad planina i odlazi s mora.

Iako bi talijanske Alpe mogle završiti s padom snijega ispod normale, bura bi mogla nakupljati snijeg u planinama Italije u blizini Jadranskog mora.

Velika Britanija i centralna Europa

Prošle zime na sjeveru Europe zabilježen je neobično velik broj oluja, koje su obale zatrpali jakim valovima i orkanskim vjetrovima. Međutim, čini se da se to neće ponoviti i ove godine.

Rijetke oluje širom sjeverne Europe dovest će do problema sa sušom, piše AccuWeather.

“Sjeverna Francuska i posebno zapadna Njemačka tijekom proteklih mjeseci bile su sušne pa suhi uvjeti koje očekujemo ove zime neće nimalo pomoći”, rekao je Roys.

Istočna Europa

Prošla zima bila je jedna od najtoplijih zabilježenih u istočnoj Europi s vrlo malo prodora snježnih oluja. Moskva je od prosinca do veljače u prosjeku imala 8 Celzijevih stupnjeva iznad normale.

Iako se to ne očekuje ove godine, ne očekuje se ni vrlo hladna zima.

“U Moskvi će vrijeme biti blizu uobičajenom za zimsko doba godine”, rekao je Reppert. Isto se može reći za veći dio regije, uključujući Finsku, Estoniju, Latviju, Litvaniju, Bjelorusiju i dijelove Ukrajine.

Velika razlika u odnosu na prošlu godinu je što će se u regiji povremeno pojaviti hladni prodori, a zajedno s prodorima hladnog zraka očekuje se i snijeg.

“Čak i ako na mnogim mjestima zima bude toplija od prosjeka, postojat će povećane šanse za zimske oluje”, rekao je Roys.

I Severe Weather Europe objavio dugoročnu prognozu za zimu

I meteoservis Severe Weather Europe objavio je prve dugoročne prognoze za zimu. Svoje prognoze baziraju na tri različita modela. Prva dva su europski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima.

Prema modelu ECMWF-a, temperature zraka tijekom zime širom svijeta bit će iznadprosječne. U Europi se očekuju iznadprosječne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosječnih temperatura. Kako piše Severe Weather Europe, očekuju se povremeni prodori hladnog zraka.

UKMO model najavljuje puno veće temperaturno odstupanje širom Europe od prosjeka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosječnih za to doba godine, kao i da će prodori hladnog zraka biti rijetki. Što se tiče količine oborina, očekuje se količina koja je prosječna za zimu, dok se veća količina oborine očekuje nad Skandinavijom.

Američki model također najavljuje da će zima u Europi biti toplija od prosjeka, ali da se očekuje više hladnih perioda, odnosno da će prodor hladnog zraka biti češći nego što to predviđaju druga dva modela.

Severe Weather Europe u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Europi temperature na većem dijelu kontinenta biti više od prosječnih.

“To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. To samo implicira da će hladniji dani biti rijetki širom kontinenta”, piše SWE.

Nad Europom se, po pitanju količine oborina, očekuju normalni do vlažni uvjeti. Britanija i Skandinavija mogle bi imati burniju zimu zbog češćih prodora hladnog zraka. Na tom se području očekuju brojne oluje, prenosi Index.hr.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend