Vijesti iz BiH

70 posto piva koje se popije u BiH je iz uvoza

Godinama se bilježi enorman pad uvoznih cijena piva, dok u isto vrijeme uslovi na tržištu nisu takvi da se može doći do smanjenja cijene uvoznog piva.

Stoga je Grupacija proizvođača piva, koja radi u sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH, napravila analizu pivarske industrije u BiH, odnosno analiza na reprekusiju uvoznih cijena na pivarsku industriju u BiH.

– Godinama Grupacija ukazuje na ove probleme, ali vidjeli smo da nadležne institucije nedosljedno provode pravila koja bi se trebala provoditi u utvrđivanju transakcijskih vrijednosti cijena piva. Analiza je rađena u suradnji s revizorskom kućom Revicon kako bismo detaljno pročešljali sve zakonske i podzakonske akte i nadležnim institucijama dali smjernice. Smjernice se prevashodno odnose na dosljednu primjenu zakonskih i podzakonskih akata koji su trenutno važeći u BiH. Mi ne tražimo nikakav povoljniji položaj u odnosu na druge industrije, već želimo ukazti na to da postoje propisi i mjere kojima se može utjecati na nelojalnu uvoznu konkurenciju, kazala je Ognjenka Lalović, direktorica Sektora privrede VTK.

Nadležni se, kaže ona, više bave formom nego suštinom, i zbog toga je i napravljena ova analiza. Cilj im je da vlastima ukažu na to koje sve instrumente mogu koristiti kako bi se stanje poboljšalo.

– Neki od instrumenata su dosljedna primjena zakona o carinskoj politici BiH i svi relevantni podzakonski akti koji se tiču zakona o carinskoj politici, utvrđivanje transakcijske vrijednosti cijena piva, to znači uvezivanje s povezanim pravnim osobama, jer ono što mi uvozimo su uglavnom piva iz većih koncerna i onda se može dokazati transakcijska vrijednost takvih piva. Ono što je još poražavajuće za nas jeste da svugdje u svijetu uvoz piva je između 10 do 20 posto potrošnje u državi. Kod nas je uvoz piva 70 posto i to ne premium piva nego piva niže klase, kaže Lalović.

(Oslobođenje)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend