Zanimljivosti

7 načina na koje šećer ozbiljno šteti tijelu – pazite na količinu

Najžešći izvor dodatnog šećera su zaslađeni sokovi. Kada biste svaki dan popili jedan sok i bez unošenja dodatnih kalorija, za tri godina imali biste do tri kile više

Šećer je nužan za normalno funkcioniranje organizma, ali previše šećera može ugroziti zdravlje. Zdrave namirnice poput voća, povrća, mliječnih proizvoda i žitarica imaju prirodan šećer pa tijelo probavlja ugljikohidrate i dobiva dovoljnu dozu šećera. S druge strane, pakirana i prerađena hrana te sokovi u sebi imaju dodatnu dozu šećera, što tijelu ne treba.

Ne preporučuje se unošenje više od šest žličica (25 grama) šećera dnevno za žene i devet žličica (36 grama) za muškarce. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2014., prosječan građanin Hrvatske potroši oko 10,9 kilograma stolnog šećera na godinu ili oko 30 grama na dan (gotovo 8 žličica). U odnosu na 2011. povećali smo potrošnju šećera za oko 3 grama dnevno.

No tu nije uključen šećer koji uzimamo kroz pića i hranu. Stoga čitajte deklaracije i pazite na unos. 

1. Deblja

Da je iznimno lako pretjerati pokazuje i podatak da samo jedna limenka soka u sebi može imati dozu jednakoj deset žličica šećera. 

Previše šećera deblja, a najžešći izvor dodatnog šećera su upravo zaslađeni sokovi. Kada biste svaki dan popili jedan sok bez unošenja dodatnih kalorija, za tri godine imali biste do tri kile više. Prekomjerna težina stvara veći rizik od razvoja dijabetesa i mnogih drugih zdravstvenih stanja. 

2. Povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Jedan od deset ljudi dobiva čak četvrtinu više dnevnih kalorija iz dodatnog šećera. Takva prehrana na duge staze može dovesti do razvoja srčanih bolesti. Smatra se da dodatni šećer podiže krvni tlak ili ispušta više masti u krvotok. Oboje može dovesti do srčanog i moždanog udara te drugih srčanih bolesti.

3. Raste rizik od dijabetesa

Prekomjerni unos šećera povećava šanse za oboljenje od dijabetesa tipa 2. To se može dogoditi iz razloga što šećer ostaje u krvi, a tijelo može reagirati stvarajući manje hormona inzulina koji hranu pretvara u energiju. Idealna tjelesna težina i skidanje kila u slučaju pretilosti može pomoći u regulaciji šećera u krvi. 

4. Povisuje loši kolesterol

Za poremećaj karakteriziran visokim krvnim tlakom, odnosno stanje hipertenzije, obično je odgovorna sol. Novija istraživanja pokazuju da bi i bijeli kristalni šećer mogao biti jedan od krivaca. Prekomjerne doze šećera mogu povećati i takozvan loš kolesterol (LDL) i smanjiti dozu dobrog (HDL), a povišena masnoća u krvi ometa rad enzima koji ih reguliraju i razgrađuju.

5. Jetra se bori s preradom izvedenica šećera

Većina pakirane hrane, grickalica i pića zaslađeni su fruktozom, jednostavnim šećerom od voća ili iz povrća poput kukuruza. Vaša jetra ih pretvara u mast. Višak fruktoze u tijelu nakuplja sitne masti u jetri, što se naziva bezalkoholna bolest masne jetre. Promjena prehrane na vrijeme to može ublažiti, ali s vremenom, nakupljanje masti može oštetiti vašu jetru. 

6. Uništava zube

Šećer uništava i zube jer se njime hrane bakterije u ustima. To ispušta kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu. Zaslađena pića, suho voće, bomboni i čokolada najžešći su uzročnici kvarenja zubi, a gumeni bomboni spadaju u najveću prijetnju. Nakon slatkiša, važno je dobro oprati zube. 

7. Remeti energiju i dobar san

Previše šećera može poremetiti razinu glukoze u krvi i prouzročiti pad ili porast energije. Preko dana ćete se možda boriti da ne zaspete na poslu, dok ćete u večernjim satima nakon slatkog teže zaspati. To skraćuje vrijeme za kvalitetan san te je veća mogućnost da se probudite nenaspavani, piše WebMD

24sata.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend