Zanimljivosti

6 trikova i klima uređajima o kojima se malo priča, a mnogo pomažu

Znate da s vremena na vrijeme morate mijenjati plin, isto i sa filterima kabine, da ako propadne može procuriti, možda i da ga zimi treba s vremena na vrijeme upaliti. Ali postoji još mnogo stvari koje možete učiniti kako biste izbjegli da provedete dan u autu s 40 stupnjeva. Stoga vam donosimo popis korisnih savjeta za brigu o klimatizaciji vašeg vozila ljeti.

Moderni klima uređaji rade jako dobro, a jedini problem koji obično imaju je “ljudski faktor” ili naše krivo korištenje i “zlostavljanje”, kao i neodržavanje vanjskih i unutarnjih dijelova čistim kako bi trebali.

Ovo je 6 savjeta o kojima se najmanje priča i koji vam mogu izbjeći razočaranje na odmoru koji bi u kompletu trebao biti opuštajuće i ugodno iskustvo.

1) Nemojte odmah paliti klimatizaciju nakon što ste upalili motor Jedan od najkorisnijih trikova kada je u pitanju stvaranje manjeg stresa na kompresoru je da ne palite klimatizaciju odmah nakon što ste upalili vaše vozilo, jer je to način stvaranja preopterećenja. Uključite klimatizacijzu barem nekoliko sekundi nakon pokretanja motora. Isto vrijedi i s gašenjem klimatizacije – ugasite je nekoliko minuta prije nego što ste stigli na vašu destinaciju. Na taj način ćete uštedjeti na plinu.

2) Postupno pojačavajte klimatizaciju Kad je vani jako vruće, iskušenje da uđete u automobil i upalite klimatizaciju u punoj snazi je gotovo neodoljivo. Pokušajte se suzdržati, jer nema goreg načina zloupotrebe rashladnog sustava. Bolja opcija je prozračiti unutrašnjost prije nego što uđete, a zatim sniziti stupnjeve i po malo povećavati snagu klimatizacije. Zapamtite da je idealna temperatura između 21 i 23 stupnja.

3) Koristite gumb za recirkulaciju

Gumb s nacrtanim automobilom s malom strelicom koja se vraća jedan je od najmanje korištenih kontrola u automobilu. Njegova je svrha da, umjesto da uzima zrak izvana, sustav ponovno koristi zrak koji se već nalazi unutar kabine. Ne može se dugo koristiti jer se taj zrak na kraju razrijedi i napuni vlagom, ali može biti vrlo koristan za hlađenje unutrašnjosti u vrlo vrućim danima.

4) Provjerite akumulator i remen Četvrti od ovih šest tajnih trikova za brigu o klimatizaciji odnosi se na dva vitalna elementa automobila. Jer, osim svih drugih implikacija koje mogu imati u drugim područjima, zdravlje baterije i pomoćnog remena uvelike utječe na rad klima-uređaja. Dakle, ako je prvi već jako star ili je drugi popuštao, vjerojatno ćete primijetiti kvarove u kapacitetu hlađenja.

5) Ne zaboravite na unutarnje otvore za ventilaciju I vanjska rešetka i unutarnji otvori za ventilaciju su najpristupačniji dijelovi i trebali biste ih održavati vrlo čistima ako želite da protok zraka bude ispravan. Time ne samo da osiguravate dulje trajanje uređaja u optimalnim uvjetima, već i da manje nečistoća i bakterija dospijeva u vaše dišne putove.

6) Ne palite klimatizaciju u gradu ili na kratkim putovanjima Dok je uključivanje klime na autocesti učinkovitije od spuštanja prozora, u gradu i na kratkim udaljenostima nije. Prvo, zato što pri malim brzinama aerodinamički otpor uzrokovan otvorenim prozorima nije tako velik. Drugo, jer, dok zrak nije uspio značajno ohladiti kabinu, već ćete izlaziti iz auta.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend