Lokalne vijesti

27. godišnjica stradanja u Križančevom Selu: Planinari organizirali Kolonu sjećanja i nade

Dvadesetsedma godišnjica stradanja Hrvata Križančeva Sela kod Viteza obilježava se danas služenjem svete mise u crkvi  sv. Leopolda Mandića u Dubravici, s početkom u 11 sati.

Nakon toga, Kolona sjećanja uputit će se pješice od crkve u Dubravici do Središnjeg spomen obilježja Križančevo Selo.

Već prema tradiciji, članovi HPD “Vitez” ovim povodom organiziraju Kolonu sjećanja i nade, koja je jutros, nešto poslije 6 sati, krenula ispred crkve sv. Duha u Novoj Biloj prema crkvi sv. Leopolda u Dubravici.

Prije polaska blagoslovio ih je župnik župe Nova Bila, fra Slavko Petrušić.

U pohodu sudjeluje 26 planinara, a Vitežanima su se pridružili i članovi HPD “Sveti Duh” iz Nove Bile. Kako su za Radio Vitez potvrdili iz HPD “Vitez”, ove godine, zbog aktualne epidemiološke situacije, nisu uputili javni poziv za sudjelovanje u Koloni sjećanja i nade, za razliku od prošle godine, kada su u Koloni sudjelovali planinari iz Viteza, Travnika i Busovače, te mještani ovih područja. Poštujući mjere zaštite od širenja koronavirusa, članovi PD “TIM” iz Busovače krenuli su pješice iz tog mjesta prema Dubravici i Križančevom Selu.

U znak sjećanja na žrtvu Križančevog Sela, jučer, u popodnevnim satima, Vitežani su upalili svijeće uz ulicu 22. prosinca u Križančevom Selu.

Slika može sadržavati: noć i na otvorenom

Podsjetimo, 22. prosinca 1993. godine u Križančevu Selu ubijeno se ukupno 64 osobe od kojih su 34 pronađene na kućnom pragu, dok su tijela 30 zarobljenih osoba naknadno razmijenjena.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend