Lokalne vijesti

24 godine od dolaska humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“

  1. prosinca 2017. godine, u Novoj Biloj obilježit će se 24-ta obljetnica humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“. Također, svečanim koncertom i večeri zahvale, Udruga “Čuvarica tradicije” Nova Bila, kao Organizator se na poseban način želi zahvaliti svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima iz Republike Hrvatske i BiH, koji su na svoj način doprinijeli opstanku i opstojnosti Hrvata, u srcu Bosne gdje su vjekovima, duboko ukorijenjeni.

 

Danas, usprkos vremenskom odmaku, svjesni smo važnosti i presudne uloge tog konvoja, koji je stigao u trenutku kada je zaprijetio potpuni slom, humanitarna pa i biološka katastrofa za sedamdesetak tisuća Hrvata Doline. Bijeli put sadržajno i simbolički značio je potporu Republike Hrvatske opkoljenim Hrvatima srednje Bosne, pa i ovdašnjim Muslimanima. Također, bio je to dokaz svehrvatskog jedinstva iz tog vremena, koje nam i danas treba, a nedostaje.

Smatrali smo vrijednim organizirati ovaj događaj sa željom da od zaborava sačuvamo sve te dobre ljude i događaje koji su danas, nedvojbeno, hrvatska povijest i to ne samo Lašvanske doline, središnje Bosne, nego i cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske, s nadom da bi to mogao biti putokaz za budućnost.

 

Protokol obilježavanja:

  1. prosinac 2017., srijeda:
  • 18:00 – Sveta misa u župnoj crkvi Nova Bila
  • 18:45 – Svečani koncert Limene glazbe „Lašva“ Nova Bila i VS „Lašvanske dive“ HKC-a Nova Bila
  • 19:20 – Kratko druženje ispred župne crkve
  • 20:00 – Večer zahvale

 

  1. prosinac 2017., četvrtak:
  • 10:00 – Posjet Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila, kratko druženje, doručak te ispraćaj gostiju iz RH.

 

Program obilježavanja bit će realiziran zahvaljujući  pokroviteljstvu hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

(UDRUGA “ČUVARICA TRADICIJE” NOVA BILA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend