Lokalne vijesti

22. godišnjica zločina u Buhinim Kućama

Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez sutra će (subota, 9.1.2016. godine) obilježiti 22. godišnjicu stradanja pripadnika HVO-a i civila u Buhinim Kućama, nadomak Vitezu.
Protokolom obilježavanja predviđeno je u 10,50 sati polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen obilježja Križ – Topala, a u 11 sati za sve poginule bit će služena sveta misa na groblju Topala.

Podsjetimo, tog 9. siječnja 1994. godine, u ranim jutarnjim satima, pod okriljem maglovite i vrlo hladne noći, pripadnici elitnih postrojbi Armije BiH i MUP-a probile su linije obrane Prve bojne Viteške brigade HVO-a, upali u viteško prigradsko naselje Buhine kuće i među vojnicima i civilima napravili pravi pokolj. Ubijeno je i masakrirano 27 vojnika i civila, a među njima je bilo žena i staraca.

Slike ubijenih i masakriranih vojnika i civila čija su tijela ležala na otvorenom, kuće i gospodarski objekti koji su gorjeli obišle su cijeli svijet, no ni to nije bilo dovoljno za pokretanje istrage i kažnjavanje ovog strašnog zločina. Ovim upadom presječena je prometnica Vitez – Busovača, a krajnji cilj postrojbi Armije BiH bio je spojiti se sa svojim snagama u Vraniskoj, udaljenoj od Buhinih Kuća manje od tisuću metara i tako Lašvansku dolinu presjeći na dva dijela, te obranu tog područja dovesti u bezizlaznu situaciju. Da bi se u tomu i uspjelo istovremeno su na još nekoliko mjesta napali linije obrane Viteza, a posebno žestok napad bio je s južne strane općine, na naselje Sofa, nadomak gradskog središta.

Na tom se području cijeli dan vodila žestoka borba, a zaustavljanje prodora vojske Armije BiH plaćeno je s još četiri poginula i petnaestak lakše i teže ranjenih pripadnika Viteške brigade HVO-a. U tim borbama poginuli su i istaknuti pripadnici HVO-a, članovi zapovjedništva Treće bojne Viteške brigade, Dragan Grabovac Galeša i Željko Matković. U prijašnjim borbama za obranu Buhinih Kuća i u borbama za oslobađanje ovoga prigradskog naselja Viteza poginulo je još 9 pripadnika HVO-a, a ranjeno ih je više desetaka.

Prema ocjenama vojnih analitičara i zapovjednika HVO-a , 9 siječnja 1994. godine bio je jedan od najtežih dana u devetomjesečnoj obrani potpuno opkoljene i stalno napadane Lašvanske doline od višestruko brojnijih i daleko bolje naoružanih napadača, pripadnika Armije BiH.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend