Lokalne vijesti

2000 nastavnika iz Srednje Bosne u štrajk sljedećeg tjedna?!

Zaposleni u osnovnom obrazovanju traže nešto više od 10 % povećanja plaća u odnosu na prijedlog Vlade SBŽ. Spremni su čak povući tužbe za nepoštivanje kolektivnog ugovora o radu ako se prihvate njihovi koeficijenti.

U protivnom 2000 nastavnika stupit će u opći štrajk početkom sljedećeg tjedna, izjavio je Goran Puletić predsjednik neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku.

Njima će se pridružiti i uposlenici u osnovnim školama koje rade po planu i programu na bosanskom jeziku.

Pregovori između sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Vlade SBŽ traju još od početka protekle godine. Zamrznuti su u svibnju kada je dogovoreno da će se nastavnici izjednačiti s ostalim korisnicima proračuna kada su plaće u pitanju. Nastavnici srednjih škola po svemu sudeći zadovoljni su koeficijentima za plaće koje je predložila Vlada SBŽ dok nastavnici u osnovnim školama žele povećanje od najmanje 10 % u odnosu na predložene koeficijente koje je ponudila Vlada.

-Platni razredi nisu rješenje jer nema Pravilnika o vrednovanju i nagrađivanju. Sada se kod nas plaća radno mjesto a ne stručna sprema i radno iskustvo. Kod nas je više od 60 % nastavnika s visokom stručnom spremom. Zašto bi oni imali manji koeficijent za plaće od nastavnika koji radi u srednjoj školi. Umjesto da se približavamo, kod nas se prave još veće razlike. Nemamo Pravilnika o napredovanju, nemamo Pedagoški zavod, nema zakona o visokom obrazovanju i pitam se uopće kako je moguće odoka vrednovati nečiji rad. Moram napomenuti i da mi samo po osnovi pravomoćnih sudskih presuda zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora o radu imamo naplatiti od Vlade oko 8 milijuna KM. Ne znam kuda ovo vodi, kaže Goran Puletić predsjednik neovisnog sindikata uposlenika u osnovnim školama SBŽ koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku. Primjera radi za radno mjesto nastavnika i knjižničara u zvanju savjetnika sindikati traže koeficijent 3,90 a Vlada nudi 3,50. U Srednjim školama usuglašeno je da bude 4,30. Na svim radnim mjestima Vlada je smanjila koeficijente nastavnicima u osnovnim školama.

-Predloženi koeficijenti su neprihvatljivi jer ne zadovoljavaju minimum principa koji su ranije dogovarani i koji su prihvaćeni na organima sindikata, te zaposlenike u osnovnom obrazovanju potpuno marginaliziraju, podcjenjuju a cijeli posao u osnovnim školama obezvrijeđuju. Zbog toga ćemo sigurno u štrajk ako se nešto hitno ne promijeni, rekao je Goran Puletić predsjednik neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama.

Srećko Stipović / VL

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend