Pariz: Nagrađeno svih šest inovacija iz BiH

Na 115. Međunarodnom salonu inovacija „Concours Lépine” u Parizu, nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Zlatnu medalju dobio je dr. sc. Fikret Alić, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za tzv. „adaptivni toplinski izvor“, čiji su sastavni elementi tako koncipirani da obezbjeđuju uštedu električne energije u prostornom, vremenskom i temperaturnom smislu. Time je ostvarena optimalna kombinacija, koja sinergijskim dejstvom obezbjeđuje i visoku energijsku efikasnost ovih toplinskih izvora. S obzirom na jednostavnu montažu i demontažu, laku zamjenu oštećenih grijnih elemenata, veću pouzdanost u odnosu na bilo koje od postojećih toplinskih izvora – ovom se inovacijom otvara mogućnost raznovrsnih primjena, od industrije do domaćinstva.

Srebro je dobio Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, za sigurnosni sistem za sprečavanje erupcije fosilnog petrola i plinova. Ideja se ogleda u balonima, poredanim od najmanjeg ka najvećem, polazeći od bušnog svrdla na dnu do komandne platforme na vrhu: u slučaju da donji, manji baloni, ne zaustave erupciju, u djelićima sekunde se napušu veći baloni, tako da se, barem teoretski, erupcija može spriječiti. Puno je primjera ovakvih erupcija, čije su posljedice uništavanje ljudskih života, biljnog i životinjskog svijeta, tehničkih sredstava u milijardskim vrijednostima i sl; primjenom ove inovacije spriječile bi se slične nesreće.

Bronzanu medalju je dobio Asim Kadrić, iz Sarajeva, za samonosivi kišobran. Gornji, pokrivni dio, sličan je postojećim kišobranima, a suštinska novina se ogleda u produžnim, teleskopskim žicama, koje dosežu do prsa ili pojasa, gdje se stegnu opasačom. Svi poljodjelci, od kopača i sijača do berača, najbolje znaju koliko vrijedi kišobran koji ima omogućava rad objema rukama. Ova inovacija je privukla najveću pažnju posjetilaca, kao – modna novina!

Medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (hermetična pepeljara), Mato Bilić, Zenica (udice sa unutrašnjim bodljama) i porodični trojac iz Kladnja, Ademir, Avdo i Emsad Halilović (nosač drena, katetera, infuzionih posuda, koji bolesniku omogućava da se samostalno kreće).

Za 115-u godišnjicu Salona domaćin je izradio jubilarnu medalju, koju je dodijelio i Huseinu Hujiću, generalnom sekretaru AIBIH, za 15 uzastopnih godina predstavljanja inovacija članova AIBIH na ovoj izložbi. Za proteklu deceniju i po, na izložbi „Concours Lépine“ predstavljene su 184 bh. inovacije, od kojih je 156 nagrađeno!