100 djece bez jednog ili oba roditelja dobilo BBI stipendije

BBI banka upriličila je danas u Sarajevu svečanu dodjelu stipendija iz Fonda „Sheikh Saleh Kamel“ za 100 učenika i studenata iz Bosansko-podrinjskog Kantona, odnosno Grada Goražda, kao i općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača, zatim Sarajevskog kantona, općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Trnovo, Hadžići, Ilijaš i Vogošća, kao i općina Čajniče, Novo Goražde, Rudo, Višegrad, Rogatica, Pale, Sokolac, Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo, te Lukavica i Han Pijesak.

 

Marija Kovačević iz Goražda, studentica anglistike sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Adna Mavrić iz Sarajeva, učenica Prve bošnjačke gimnazije zahvalile su filantropu Salehu Kamilu i BBI banci u ime dobitnika, kazavši kako je ovo veliki podsticaj da nastave dalje postizati odlične rezultate.

 

„Znam da je teško, naročito nama djeci bez oba roditelja, ali vjerujem da svi mi imamo snage i hrabrosti da se borimo i uspijemo u životu. Svaki dan dajem najbolje od sebe kako bi ostvarila rezultate“, kazala je Marija Kovačević, dodajući kako će stipendiju iskoristiti za plaćanje boravka u studentskom domu.

 

„Ovo je šesta godina kako radimo u saradnji sa Fondom „Sheikh Saleh Kamel“ na projektu obrazovanja putem stipendiranja učenika i studenata i do sada smo u te svrhe isplatili skoro pet miliona KM. Filantrop Kamel stipendira studente i u drugim zemljama širom svijeta, pomažući djeci bez roditelja da steknu obrazovanje i postanu uspješni ljudi. Ovaj veliki čovjek je i veoma uspješan biznismen, vlasnik je Al Baraka finansijske i poslovne grupacije, a sam je počeo od nule. Neka vam on bude uzor. Ovakvih primjera imamo i kod nas u Bosni i Hercegovini. Nijaz Hastor je čovjek koji zapošljava 14.000 ljudi i koji također daje stipendije najboljim studentima. Ugledajte se na ovakve ljude, stičite znanje, jer je to jedini siguran kapital, i nastojte da vi sutra budete oni koji će da zapošljavaju i pomažu druge“, poručio je dobitnicima Amer Bukvić, direktor BBI banke.

 

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji države Bosne i Hercegovine, a stručna komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva. Izbor dobitnika stipendija izvršila je Komisija sačinjena od predstavnika Bosna Bank International, Ministarstva obrazovanja  i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu,  Islamske zajednice u BiH, kao i Asocijacije „Fatma“.

 

Motivirajuće poruke i čestitke dobitnicima uputili su i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, predsjednica Asocijacije „Fatma“ Kenela Zuko, rukovodilac Filijale BBI banke za Kanton Sarajevo Damir Zukanović, kao i pomoćnica gradonačelnika Grada Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković.

 

Među najmlađim dobitnicima stipendija je i devetogodišnja Selma Kečo, odlična učenica „Sedme osnovne škole“ iz Blažuja koja će stipendiju iskoristiti da pomogne majci u kupovini ogreva i hrane, a kupit će i neku igračku.

 

Fond Sheikh „Saleh Kamel“ osnovan je  2010. godine na inicijativu BBI-a banke i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg „Dallah Al-Baraka“ finansijske i poslovne grupacije. Već šestu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.