Zanimljivosti

10 zanimljivih činjenica o Facebook-u

Društvena mreža Facebook je osnovana 2004. godine i prevashodno je bila namenjena studentima Hardvarda koji su putem nje mogli da međusobno komuniciraju i razmenjuju informacije. Danas ova web stranica ima preko dve milijarde aktivnih korisnika, koji svakodnevno objavljuju različite sadržaje i koriste je kao jedan od najvažnijih kanala komunikacije.

 

Gotovo polovina korisnika se makar jednom dnevno uloguje na „Facebook“, a samo u Srbiji postoji preko 3,5 miliona profila na ovoj društvenoj mreži. Kako Facebook predstavlja neizostavan deo života miliona ljudi širom sveta, u nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj društvenoj mreži za koje do sada možda niste znali.

1. Prvo zaštitno lice  Facebook-a bila je digitalno obrađena fotografija Al Paćina. Naime, mnogi korisnici ove društvene mreže se danas ne sećaju da se 2007. godine na početnoj stranici nalazio lik ovog popularnog glumca.

10 zanimljivih činjenica o Facebook-u

2. Prethodnik Facebooka zvao se „Facemash“. Njegov osnivač, Mark Zuckerberg je svojevremeno napravio stranicu putem koje su studenti sa Hardvarda delili fotografije koje su svakodnevno bile u trci za najlepšu.

3. Island je napisao novi Ustav koristeći Facebook. Razlog zbog kojeg je Ustav formiran na ovakav način leži u činjenici da je upravo ova društvena mreža građanima pružila mogućnost da aktivno učestvuju u funkcionisanju države i direktno upute primedbe, predloge ili sugestije.

4. Procenjuje se da je Facebook „glavni krivac“ za 20% razvoda u SAD, dok je čak 25% korisnika ostavljeno putem ove društvene mreže.

5. Kompanija „Burger king“ je pre nekoliko godina pokrenula Facebook kampanju u kojoj je delila besplatne hamburgere ukoliko korisnici izbrišu 10 prijatelja iz svoje liste. Cilj kampanje je bio da se korisnicima pošalje poruka prema kojoj su „burgeri vredniji od prijatelja“. Međutim, kampanja je vrlo brzo prekinuta.

10 zanimljivih činjenica o Facebook-u

6. Prosečan korisnik dnevno provede 55 minuta na Facebook-u, dok mesečno klikne “like” dugme 9 puta mesečno i napiše 25 komentara.

7. Mladi danas uglavnom prihvataju sve zahteve za prijateljstvo, pa se na ovaj način među njihovim “prijateljima” može naći oko 20 odsto osoba koje uopšte ne poznaju.

8. Putem Facebook-a se svakog minuta se pošalje 31,25 milion poruka i podeli  41.000 postova. Dnevno Facebook generiše više od 4,5 milijardi lajkova za statuse, fotografije, video sadržaje.

9. Ukoliko u svoj veb pretraživač ukucate sledeći link www.facebook.com/4 , on će vas odvesti do originalne stranice osnivača fejsbuka Marka Zuckerberga. Takođe, ukoliko zamenite zadnji broj sa 5 i 6 dobićete facebook profile  Chrisa Hughes-a i Dustina Moskovitz-a, koosnivače Facebook-a.

10. Preko 7 miliona aplikacija i veb stranica su integrisani sa društvenom mrežom Facebook.

(Poslovno jutro)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend