Vijesti iz BiH

​​​Izborni etički kodeks potpisan u 25 lokalnih zajednica

Političke stranke, koalicije i neovisni kandidati koji sudjeluju na lokalnim izborima 2020. godine su potpisali Izborni etički kodeks u 25 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine (BiH), u periodu od 1. do 15. listopada 2020. godine.

Uz potporu Misije OESS-a u BiH, Izborni etički kodeks su izradili predstavnici općinskih/gradskih izbornih povjerenstava, općinske/gradske uprave i organizacija civilnog društva.

Cilj kodeksa je da osigura miran i pravičan izborni proces uz pridržavanje osnovnih principa integriteta i pravičnosti i poštivanje ključnih demokratskih principa, kao što su poštivanje zakonitosti izbora, izbjegavanje vršenja političkog pritiska na birače i suzdržavanje od korištenja zapaljive retorike.

„Lokalni izbori su naročito važni zbog toga što je ta razina vlasti, općinska razina, obično ona koja najviše utječe na svakodnevni život građana BiH“, rekla je veleposlanica Kathleen Kavalec, šefica Misije OESS-a u BiH. „Potpisani kodeks predstavlja obveze potpisnika prema biračima. Na potpisnicima je da ispune obećanja sadržana u kodeksu i da ih se pridržavaju za bolju, prosperitetniju budućnost za sve građane BiH“, naglasila je Kavalec.

Ova inicijativa je dio širih napora Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini na pružanju podrške slobodnim, poštenim i vjerodostojnim izborima u BiH unutar okvira mandata Misije.

Izborni etički kodeks je potpisan u sljedećim lokalnim zajednicama: Bihać, Bijeljina, Bileća, Brčko, Foča, Gornji Vakuf-Uskoplje, Istočna Ilidža, Jajce, Kiseljak, Kostajnica, Livno, Novi Travnik, Odžak, Prijedor, Prozor, Sanski Most, Srebrenik, Stolac, Teslić, Tomislavgrad, Trebinje, Visoko, Višegrad, Zenica i Gradačac.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend