Vijesti iz BiH

Јoš četiri mjeseca za staru deviznu štednju

Do isteka roka za prijavu potraživanja po osnovu stare devizne štednje koju su građani BiH imali u bankama iz Srbije ili u njihovim filijalama širom bivše Јugoslavije ostalo je manje od četiri mjeseca.

Do sada je potrebnu dokumentaciju dostavilo tek nekoliko hiljada štediša, uglavnom iz Republike Srpske, jer štediše u Federaciji BiH i dalje ne mogu da dobiju potvrdu da nisu ostvarili pravo po osnovu stare devizne štednje niti da im je ono priznato od strane bivših republika, a što je jedan od obaveznih dokumenata koji se prilaže uz prijavu.

Taj dokument u Srpskoj još od marta ove godine izdaje Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge, tako da u ovom dijelu BiH nema zastoja po tom pitanju.

“Do sada smo ih izdali 2.050, u prosjeku 20 dnevno. Gužvi nema i građani mogu potvrdu dobiti isti dan kad dođu u neku od naših poslovnih jedinica koje ih izdaju”, kažu u ovoj Agenciji.

Sa druge strane, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 10. oktobra donijela odluku kako će te potvrde izdavati Finansijsko-informatička agencija, takođe bez naknade.

Prema informacijama koje imaju u Udruženju za zaštitu deviznih štediša u BiH, već od ponedjeljka Agencija iz Federacije će početi sa izdavanjem potvrda i tako konačno odblokirati ovaj proces.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend